4歲女童遭虐待兩被告認罪 「打佢同用火機辣佢」

mickeyeva
|

2個女人都無人性架, 咁殘忍, 應重判, 4歲女童, 好慘, 童年陰影!

旺角恐怖虐兒案今日(19日)在區院再訊,案中4歲女童疑被打至全身傷痕纍纍,其中肚部有嚴重瘀傷,身體多處被煙頭灼傷,雙腳疑被打火機燒傷等。兩名女被告陳天佑及馮嘉寶今承認一項虐兒罪,陳另承認一項藏毒及管有吸食毒品工具罪,案件還押至明年1月17日,待索取事主的創傷報告後再行量刑。

案情指,受害女童X的母親Y早年於監獄中認識兩名被告,兩被告維持情侶關係12年及同住一劏房。2016年7月,Y經社署評核後可接管2名孿生女兒,並每月領取綜援1萬港元生活。而Y不時會把2名女兒交託親友照顧。

同年9至12月,Y每星期均會把2名女兒交託2被告照顧,並無問題。翌年11月1日,Y又把大女X交託予被告照顧,後因幼女稱掛住姐姐X,故亦曾把幼女短暫交予2被告一併照顧。

同年11月24至30日,Y透過不同方法,包括短訊、登門造訪等,均不能接觸及接回X。直至12月1日,Y收到首被告電話指X弄傷下巴而失去知覺,Y遂與X生父趕往被告單位接回X。

X當時陷入半昏迷及遍體瘀傷,Y慌忙把X送院,X途中更抽搐嘔吐。X被送抵院時,臉容呆滯,臉部、軀幹四肢、左臀、外陰、肛門等,分別多處擦傷、瘀傷,牙齒鬆動等,更需要插喉,並因腦膜下有血腫而須進行緊急手術開顱骨減壓等,且手術後亦一度出現肺炎及敗血性休克。幸X數日後恢復意識及可餵食,其後亦逐漸康復。

2被告當日送走X後隨即離開住所,並入住賓館,警方同日拘捕2名被告。首被告警誡下稱,「因為個𡃁妹成日講大話,又推跌我啲嘢,令到我好嬲,我先打佢,同埋用火機辣佢。」而次被告表示,「都係BB成日講大話,搞到我好忟,我先用手打過佢幾巴,對唔住呀。」兩名被告其後分別承認曾拳打X腹部及掌摑X,而首被告更指用手捏X陰部以懲罰X在單位內不穿褲子。

而控方案情提及X親友事後收到匿名信件,內有一支載有X受虐片段的記憶棒,庭上並播放該10分鐘片段。

片段中只見身穿睡衣的X被銀色大鐵夾夾着鼻子,並有兩把人聲不時責罵X及要求X依指示說出句子。有人喝罵X「醒醒定定,唔記得就叫契媽講多次」,X又被指示站起來深呼吸,另一人叫「唔係叫你用鼻呀,用個口呀」。X及後小聲嗚咽要求契媽說多次句子,有人便說「如果你再講大話,就塞你落垃圾桶,掟你出街」,另一人多次催促X照句子說一次,惟X卻顯得不知所措而遲遲未能說到,對方便大聲呼喝「拎你個屎坑腦出嚟記住呀」、「講咗咁多次,都記唔到,即係唔專心啦」,又警告X若再不說出,「你同佢自己跳入垃圾桶,我掟你出街」等。

片段中又有人抽起X衣領數次,搖晃X,喝令X說話,並拍打夾着X鼻子的鐵夾,又斥X「夠x薑呀」等。後有人拿走鐵夾,有人表示「夾到個鼻高X咗」、「係囉,靚啲囉」。X遭不斷以粗口喝罵後,臉上帶淚,終小聲逐小說出句子時,有人又指「佢唔係唔識講,係唔肯講」等。

tansyneko    發表於 18-12-19 16:19
cinda72.
|
呢2條死道姑,坐監都便宜左佢地
mother904
|

女童已康復呀,改番叫佢安息嗰句啦。呢兩個人型垃圾,坐監都嫌side米飯
SKLH
|
好慘
koalamaggie
|
兩個死基婆食C啦
ayako
|
又要利用個女R 綜緩又要虐待佢,正垃圾黎
missshasha
|
樓主,小朋友好番喇
ricky0223
|
拎綜援但又將孖女比人照顧,呢個阿媽真係可憐小朋友我唔敢睇片,睇文字已經覺得心痛
mickeyeva
|
mother904 發表於 18-12-19 15:41
女童已康復呀,改番叫佢安息嗰句啦。呢兩個人型垃圾,坐監都嫌side米飯

唔該晒,已更正
milktealai
|
死人渣
mickeyeva
|
missshasha 發表於 18-12-19 15:48
樓主,小朋友好番喇

唔該晒,已更正
love2talk
|
mickeyeva 發表於 18-12-19 15:35
2個女人都無人性架, 咁殘忍, 應重判, 4歲女童, 好慘, 童年陰影!

應該有打藤,打返佢地100幾十藤
hhz
|
呢兩個女人講話個女童激嬲佢地,根本就係推卸責任。
Moppyhaha
|
支持重判..正衰人
20150618bb
|
cinda72. 發表於 18-12-19 15:40
呢2條死道姑,坐監都便宜左佢地
因甘情況入到去相信呢二件野,都唔會好受
cinda72.
|
20150618bb 發表於 18-12-19 16:05
因甘情況入到去相信呢二件野,都唔會好受