有冇人試過個腎有事?

christyheihei
|
可以分享下嗎?因為我真係好擔心
amazing
|
christyheihei 發表於 18-12-19 15:44

什麼事,點發現?祝福
貓咪達人
|
christyheihei 發表於 18-12-19 15:44

我都好擔心,剛剛照mri,發現左腎冇左,唔知係先天冇左定委縮左,平時每日都要食好多藥,好怕右邊腎會有事
candy4me
|
回覆 christyheihei 的帖子

我屋企人係長期腎病病人,有冇咩嘢你想知? 希望幫到你啦!
|
amazing 發表於 18-12-19 16:16
什麼事,點發現?祝福

我照肺果時咁岩照到個腎,醫生懷疑係腎石,叫我去做超聲波睇清楚,照完就發現一邊有腎石,另一邊有水囊,我尋日照埋CT Scan,而家等緊報告
|
貓咪達人 發表於 18-12-19 16:22
我都好擔心,剛剛照mri,發現左腎冇左,唔知係先天冇左定委縮左,平時每日都要食好多藥,好怕右邊腎會有事 ...

咁你點算呀?點解會去左照mri?
Pollyowen
|
christyheihei 發表於 18-12-19 16:30
我照肺果時咁岩照到個腎,醫生懷疑係腎石,叫我去做超聲波睇清楚,照完就發現一邊有腎石,另一邊有水囊, ...
等報告心情好緊張
candy4me
|

腎石好少事,如果唔多用機可以係體外震碎自然排出。飲多d水,好多人飲水少易有腎石。
panda361
|
貓咪達人 發表於 18-12-19 16:22
我都好擔心,剛剛照mri,發現左腎冇左,唔知係先天冇左定委縮左,平時每日都要食好多藥,好怕右邊腎會有事 ...

有冇在大陸做過手術?
|
candy4me 發表於 18-12-19 16:36

腎石好少事,如果唔多用機可以係體外震碎自然排出。飲多d水,好多人飲水少易有 ...

腎石唔係我最擔心,我最擔心係個水囊

貓咪達人
|
christyheihei 發表於 18-12-19 16:31
咁你點算呀?點解會去左照mri?

我腰有事,醫生安排我照,點知照出黎話我冇左腎,唔知係先天定後期委縮,我個刻冇乜反應,返到屋企喊左幾日,依家等見醫生
貓咪達人
|
panda361 發表於 18-12-19 16:39
有冇在大陸做過手術?

cinda72.
|
試過腎炎,食幾個月藥囉
Moti
|
christyheihei 發表於 18-12-19 16:45

腎石唔係我最擔心,我最擔心係個水囊

點解要擔心水囊?
cinda72.
|
貓咪達人 發表於 18-12-19 17:16
我腰有事,醫生安排我照,點知照出黎話我冇左腎,唔知係先天定後期委縮,我個刻冇乜反應,返到屋企喊左幾 ...

腎有事真係第一時間腰痛
當年我痛到呼吸都覺得痛,頂唔住睇醫生,一check就腎炎有機會引起腎下垂
|
Moti 發表於 18-12-19 17:19
點解要擔心水囊?

因為個水囊有機會係惡性腫瘤
Honey
|
我腰有事,醫生安排我照,點知照出黎話我冇左腎,唔知係先天定後期委縮,我個刻冇乜反應,返到屋企喊左幾 ...

唔好擔心,我媽咪早幾年先知一邊腎冇功能好耐,定時檢查,唔好食太咸嘢,toughwood 6x 歲正常人一個。
|

希望你冇事啦,有病真係好慘,希望大家都身體健康等報告既日子真係好難捱
Moti
|
睇吓第二段

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Moti
|
christyheihei 發表於 18-12-19 17:27
因為個水囊有機會係惡性腫瘤

http://www.kmuh.org.tw/www/kmcj/data/9010/4810.htm

出唔到圖,post條link俾你睇。