親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

另外,第一次去澳洲,去布里斯本、黃金海岸是否比較適合親子?

但這個地方似乎好少直航,停泰國/新加坡會否很倦?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

vunona 發表於 18-12-19 20:10
去 Brisbane 只是 9個小時左右, 相比歐美要十二、十三小時, 碎料吧.
轉機主要睇價錢, 有時間的話, 可以玩埋 ...

我見轉機可以平啲,但又怕轉機啲小朋友會倦。

禁止訪問

別墅

回覆 Zhuangshinai 的帖子

我上年暑假去 Sydney+Melbourne, 4月才買機票坐星航轉機, Syd 入 Mel 走, 回程停星加坡玩
小朋友應該 Brisbane, gold coast 比較好玩, Brisbane 有樂園
暑假過去澳洲係冬天, gold coast 比較暖

複式洋房

sleeppig1 發表於 18-12-19 22:22

我上年暑假去 Sydney+Melbourne, 4月才買機票坐星航轉機, Syd 入 Mel 走, 回程 ...

上年暑假成7月先買8月尾機票,新航轉机4千幾,返嚟再停星加波玩幾日OK.
新航机和服務都正,揀轉机约2小哼内,到新加坡机場行下食吓嘢,鬆下再上机,兩小係机上(电影,玩game,睡觉),玩到不亦樂乎,完全唔悶。

wcpcelia    發表於 18-12-27 15:53

男爵府

我上年暑假去 Sydney+Melbourne, 4月才買機票坐星航轉機, Syd 入 Mel 走, 回程 ...

請問你上年去Syd, Mel 天氣如何? 會低過10℃嗎? 呢2個地方有冇住宿推介

別墅

多謝大家意見,我就係睇落Brisbane同Gold Coast比較多小朋友啱的地方,所以揀呢度,但大部分都要轉機,未試過同小朋友去轉機,唔知佢地鍾唔鍾意。不過又可以諗吓去新加坡玩吓,都好似唔錯咁。

大宅

Zhuangshinai 發表於 18-12-19 16:31
另外,第一次去澳洲,去布里斯本、黃金海岸是否比較適合親子?

但這個地方似乎好少直航,停泰國/新加坡會 ...

上個月用Asiamiles 換左Quatas 直航去BNE, 我都係第一次去澳洲, 又係諗住只玩GC & BNE.

大宅

買左CX直航三千幾好在早買

禁止訪問

禁止訪問

別墅

vunona 發表於 18-12-20 12:58
有得去旅行已經好幸福, 而且係去好好玩的 Bris, GC .., 唔係去第三世界捱苦, 叫班細路收聲.

轉機又好, 食 ...

我都知唔好太遷就細路,但轉機唔係捱一轉機八、九個鐘,係八、九個鐘之外再加兩個鐘機程和兩個鐘喺機場等,老實講我作為大人都並不享受,我只怕小朋友體力上會否支持到,或怎樣才可以讓時間上過得快啲。

帶小朋友去旅行,都係想一家人開心啫。

禁止訪問

別墅

vunona 發表於 18-12-20 14:23
轉機去澳洲啫, 唔係坐 15個鐘去 NewYork 再轉落南美洲, 又唔係叫細路去擔泥, 體力有幾頂唔順 ? 頂唔順就唔 ...

多謝你的意見呀!

講真,我小朋友才第一次坐長途機,我自己也只坐過數次吧,坐長途機加轉機,我個人就不太享受,我真的不如你咁有經驗,視坐長途機如坐巴士一樣。

因此,我就嚟呢度問吓其他JM的經驗,好讓我有一定心理準備。幸好,都有JM分享原來小朋友都可以輕鬆面對的。

我去旅行,我希望所有同行的人都享受開心,如果唔顧其他人感受,我不如自己去算了。

別墅

c6C9home 發表於 18-12-20 08:30
請問你上年去Syd, Mel 天氣如何? 會低過10℃嗎? 呢2個地方有冇住宿推介
...

Syd 暖啲, 有十幾度, Mel 3 - 12 度, 但感覺上唔會好凍, 我覺得同香港 13, 4 度差不多
我住 service apartment 呀

別墅

tinsantsuen 發表於 18-12-20 07:50
上年暑假成7月先買8月尾機票,新航轉机4千幾,返嚟再停星加波玩幾日OK.
新航机和服務都正,揀轉机约2小哼 ...

係呀, 我都覺得星航幾好, 坐幾個鐘落機行下鬆一鬆都唔錯
我去的時候有 promotion, 轉機可以在機場拿 coupon 消費, 買咗2份禮物俾小朋友, 不知幾開心

男爵府

sleeppig1 發表於 18-12-20 17:12
Syd 暖啲, 有十幾度, Mel 3 - 12 度, 但感覺上唔會好凍, 我覺得同香港 13, 4 度差不多
我住 service apart ...

Service Apartment 有冇推介

別墅

Zhuangshinai 發表於 18-12-20 14:42
多謝你的意見呀!

講真,我小朋友才第一次坐長途機,我自己也只坐過數次吧,坐長途機加轉機,我個人就不 ...

無錯, 去旅行最緊要大家都開心
如果驚轉機辛苦, Brisbane 都有直航呀, 你可以考慮
我建議揀航班時間要考慮小朋友作息時間, 我第一程去星係傍晚機, 小朋友可以睇下電視, 到第二程飛澳洲係夜晚, 佢哋上機好快瞓著, 一直到落機, 反而大人瞓唔到仲辛苦
你小朋友幾大? 我當時係一個 4歲, 一個7歲, 都無問題,

首頁

尾頁

跳至