自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

今日路過聽聞:假如你係50歲,有500萬儲蓄,你會選擇買間細價樓收租,定送子女海外升學?

有人話寧願買樓收租,因為香港充斥一片海外留學生,畢業後都係搵1-2萬,又未必會俾家用屋企

琥珀宮

畀面勳章

一般去外國讀大學唔駛5百萬

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

holemone 發表於 18-12-19 16:58
今日路過聽聞:假如你係50歲,有500萬儲蓄,你會選擇買間細價樓收租,定送子女海外升學?

有人話寧願買樓 ...

男爵府

littlesister 發表於 18-12-19 17:10
一般去外國讀大學唔駛5百萬

如去英國中學加大學加master degree要啦。

好多都會讀埋master才回港

男爵府

holemone 發表於 18-12-19 16:58

有人話寧願買樓 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22020521

琥珀宮

holemone 發表於 18-12-19 17:12
如去英國中學加大學加master degree要啦。

好多都會讀埋master才回港

咁買樓可以過千萬啦!

有五百萬,比百零二百萬仔女去外國讀個degree ,盡咗教養責任問心無愧,自己仲有番三百零萬做其他投資!我覺得好過買層納米樓收租!

伯爵府

又嚟呢D選擇題

珍珠宮

唔同取向而已
如果樓主信因果,其實唔同決定都導向好多不同結果

例子一:買樓不供仔女讀書,搞到仔女長大成人怨父母
父母反而舒一口氣,話好彩當年聽相士講,仔女緣薄,冇投資落仔女身上
否則今日食谷種

但細心諗下,以上例子有冇邏輯謬誤?

人生中有好多決定既時候,會影響到往後大大小小既事。唔係咁單純1+1等於2
所以買唔買樓、供唔供仔女都係隨心而行就好
唔好諗太多

水晶宮

如果係我自己小朋友,我會盡我能力比最好既磚頭佢,起間點既屋就佢自己話事。教養小朋友唔係睇回報,如果淨係諗到"返嚟搵嗰少少家用又唔比" 甘直頭應該唔好生,甘咪全部錢都係自己袋晒囉。

男爵府

yurijm 發表於 18-12-19 17:32
唔同取向而已
如果樓主信因果,其實唔同決定都導向好多不同結果

我就係父母緣薄果種,幾個相士都咁話我,特別同媽媽關係差。又真的,父母都冇點投放心機在我度

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果佢冇心機讀書,佢唔想去無謂迫佢去讀野雞大學, 去咗外國好易學壞, 如果淨係中文成績差其他成績好一定畀佢去。所以好視乎個小朋友個別case,唔可以一概而論。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

300萬買樓,200萬送子女出國~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

咁要睇個仔/女想唔想去外國讀先?
佢成績係點? 佢好想出國?
如果佢根本成績唔好, 一舊雲咁.......
我唔會咁樣俾佢出去讀囉, 徙心機同錢, 重隨時學壞。

如果佢好有目標, 好想出國讀, 自己有能力, 點都會十卜佢。
況且, 應該唔洗500萬咁多, 重可以留返些少自己投資。

李斯特    發表於 18-12-21 16:46
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

讀書

水晶宮

收租

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

如果係水泡科, 野雞大學, 不如慳D錢係香港讀.

如果係神科, 一流大學, FULL PAID買上車盤, 翻按供仔女讀大學.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

holemone 發表於 18-12-19 17:44
我就係父母緣薄果種,幾個相士都咁話我,特別同媽媽關係差。又真的,父母都冇點投放心機在我度
...

有時,太愛對方,都係一種壓力。
自己控制唔到的,無謂想太多。

自己想點做,自己可以做控制,就可隨心而行。

男爵府

2018復活節勳章

細路讀到書就比錢佢讀書
而且應該唔使用咁多

細路讀唔到書
你比多多錢佢去讀書都無用

男爵府

木土土 發表於 18-12-19 17:25
咁買樓可以過千萬啦!

有五百萬,比百零二百萬仔女去外國讀個degree ,盡咗教養責任問心無愧,自己仲有番 ...

如果不是讀書材料,
俾佢供層樓,將來生活有保障。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

For me 可以兩樣同時進行

$5m 買物業收租,租金收入用黎供讀書。

首頁
12345...6

尾頁

跳至