求救!!鑄鐵鑊開鑊

ccying2018
|
早兩日買左個鑄鐵鑊,佢話材質係炭鐵,只買搽啲油等一日,再用潔而亮洗就得,但我反覆做左幾次,個鑊抹出來都仲有啲黑黑地
我應該點做呀?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
oceandeepsea
|
同問,買左幾多錢,我都想買個日本既,係千色見到
bufferzone
|
竟然用潔而亮?

咪將開鑊既油徹底洗走囉
小肥兔
|
用豬油,。九菜開鑊

https://youtu.be/6DaJEj8MdK8
siulili
|
咩牌子? 鑄鐵鑊喎, 用潔而亮?

我用lc stube 都唔可以用硬物刮 VC 日本生鐵鍋都唔會用潔而亮。你個咩promoter?

ccying2018
|
oceandeepsea 發表於 18-12-19 18:27
同問,買左幾多錢,我都想買個日本既,係千色見到

買左1100,工展會買架,佢話德國喎
ccying2018
|
bufferzone 發表於 18-12-19 19:07
竟然用潔而亮?

咪將開鑊既油徹底洗走囉

我用完潔而亮再落左好多次油
ccying2018
|
siulili 發表於 18-12-19 21:05
咩牌子? 鑄鐵鑊喎, 用潔而亮?

我用lc stube 都唔可以用硬物刮 VC 日本生鐵鍋都唔會用潔而亮。你個咩prom ...

佢話係碳鐵~鑄出來喎。個promoter同個staff都話用潔而亮洗下,我就信了
pumpumpurin
|
ccying2018 發表於 18-12-19 22:58
佢話係碳鐵~鑄出來喎。個promoter同個staff都話用潔而亮洗下,我就信了

生鐵鑊熟鐵鑊都實有炭,呀媽係女人都要講明?
siulili
|
ccying2018 發表於 18-12-19 22:58
你個鑊係咪已經花左?
jasmineoj
|
潔而亮咪花囉... ??
ccying2018
|
siulili 發表於 18-12-19 23:20
你個鑊係咪已經花左?

又無呀,我用個鑊燒熱啲油,再洗左佢,反覆幾次,就無乜黑了
ccying2018
|
jasmineoj 發表於 18-12-19 23:28
潔而亮咪花囉... ??

無呀,就係張相咁嘅樣
siulili
|
ccying2018 發表於 18-12-19 23:59
又無呀,我用個鑊燒熱啲油,再洗左佢,反覆幾次,就無乜黑了
我見bk 公仔側邊有一大撻嘢 唔知係咪花左。

如果而家無黑 就ok啦…
oceandeepsea
|
ccying2018 發表於 18-12-19 22:55
買左1100,工展會買架,佢話德國喎

都幾貴喎