喂!我改左電話號碼!(大家小心)

TATEYAMA
|
今日我fd whatsapp我話小心有人打俾佢話改左電話,叫得出佢名,仲叫佢save低新電話,我fd問佢係邊個,佢就話你唔記得我喇,我fd話我唔識你就cut佢線!下午到我收到電話,條大6佬口音打黎叫得出我名,話佢改左電話,我話你改左電話關我咩事?佢又話你唔記得我呀!我話我識你係老鼠就收左佢線!大家記住留意,同埋講俾老人家知唔好上當!
20150618bb
|
TATEYAMA 發表於 18-12-19 18:14
今日我fd whatsapp我話小心有人打俾佢話改左電話,叫得出佢名,仲叫佢save低新電話,我fd問佢係邊個,佢就 ...

TATEYAMA
|
20150618bb 發表於 18-12-19 18:19

其實我有-秒諗過係咪公司D大6客!
毒菇一味
|
對方打黎話改左電話,叫人save低,作用係乜
loved
|
毒菇一味 發表於 18-12-19 18:35
同問
pm1202
|
如果故事繼續,佢會做乜野呢?
TATEYAMA
|

我記得之前報紙講過,有人以為係某個fd就save左個電話,咁個來電顯示就會show你fd電話,遲D就會再打黎話借錢之類!
小可愛11
|
TATEYAMA 發表於 18-12-19 18:14
今日我fd whatsapp我話小心有人打俾佢話改左電話,叫得出佢名,仲叫佢save低新電話,我fd問佢係邊個,佢就 ...

之前報紙都報導過,某啲人個 WhatsApp 係 show 自己個名,所以有啲人會亂撞 WhatsApp 睇下邊個有 show 個名,跟住就打電話去白撞。
所以我一向只用我家貓星人做頭像,而名稱就用 nickname. 係朋友嘅就一定知我係邊個,但陌生人就唔會知我姓甚名誰。
Poyau    發表於 18-12-19 19:16
TATEYAMA
|
小可愛11 發表於 18-12-19 18:54
之前報紙都報導過,某啲人個 WhatsApp 係 show 自己個名,所以有啲人會亂撞 WhatsApp 睇下邊個有 show 個 ...

咁我都改返個whatapp名先
docomo
|

可能扮係你朋友,遲d叫你過錢去佢個新電話號碼度,你知啦,而家有電話號碼就可以轉到錢。
Poyau    發表於 18-12-19 19:17
Poyau
|
新招 謝謝提醒
vvyy1016
|
TATEYAMA 發表於 18-12-19 18:40

我記得之前報紙講過,有人以為係某個fd就save左個電話, ...

N年前剛出來工作,人工好低,有日收到一個陌生電話whatsapp 話佢係xxx改咗電話,叫我save低。
我真係save低,再過一排果個「朋友」再whatsapp 我有急事需要一萬,我見佢平時好均真正直唔貪小便宜,就問佢拎咗戶口號碼準備atm過數。佢俾埋個戶口姓氏,同朋友唔同姓,我有問,佢話因為趕所以直接俾佢朋友。
我無懷疑,真係過咗一萬,等於我成個月人工

cinda72.
|

作用就係
過幾日再打比你,由於你已經更改呢個新電話號碼,來電就會變成係x朋友,咁你既戒心就會細左
打黎當然係問借錢啦,江湖救急立即入幾皮黎先,藉口通常都係比公安拉左扣留要疏通
vvyy1016
|
vvyy1016 發表於 18-12-19 19:16
N年前剛出來工作,人工好低,有日收到一個陌生電話whatsapp 話佢係xxx改咗電話,叫我save低。
我真係save ...

過咗一段時間未還,但我又唔好意思追。之後忘記了,最近睇到新聞有騙案情節一樣,我至醒起哩單陳年往事,於是鼓起勇氣問對方其實當年有無因某件急事借錢,佢話無而我亦信佢。我就將電話簿紀錄中佢三個號碼俾佢睇邊個no係佢,佢指出兩個係佢嘅。可惜已經無咗舊電話嘅whatsapp 紀錄
打返果個電話亦已是空號
cinda72.
|
我真係save ...

我上次差d中招又係借1萬
可惜係我既朋友都知我習慣,晨咁早7點幾打黎嘈醒我係會比我插佢去火星,仲要係借錢,有咩咁十萬屎急丫
李斯特
|
多謝提醒
TATEYAMA
|
vvyy1016 發表於 18-12-19 19:17
過咗一段時間未還,但我又唔好意思追。之後忘記了,最近睇到新聞有騙案情節一樣,我至醒起哩單陳年往事, ...

真係慘!
TATEYAMA
|
我真係save ...

原來N年前D死老千已用呢條橋!所以真係要講俾親朋戚友知,希望唔好再有人上當!
cathylaw22
|
原來係用WhatsApp, 我媽早排就係接到呢d電話,叫得出佢叫咩太,但又係唔係講佢係邊個,跟住佢話佢外國返黎換左電話,我媽就知係假,就收左線!我仲以為可能係佢d朋友唔見左電話所以俾人拎左d通訊錄。BTW,如果見到電話開頭係+852 ,大多數都係假電話
TMC3012
|
早兩年99中左招啦, 仲乜都同人講