論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

第一次請工人,工人返左一星期工左右,突然話老豆死了。
事件發生如下:下午wtsapp轉了一個男人插喉訓醫院相,再話老豆入ICU
兩小時後就話已經死了。

請問有冇人有類似經歷?工人話有屋企人死了。

佢暫時未提出要請假或借錢,但件事好戲劇化,先小心後君子咁諗怕佢蠱惑,借左錢走佬或一去不回。

假如真係一去不回,我請過個工人又要使一大筆,請問可否向佢追討?

又或佢真係借錢走佬,可以點處理?

謝謝大家

子爵府

MillerYuen 發表於 18-12-19 18:43
事件發生如下:下午wtsapp轉了一個男人插喉訓醫院 ...

唔好問,唔好理

要借錢,say NO
唔好問佢要唔要放假,當冇事
你工人係菲or 印?
全新海外?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回教, 人死咗, 清潔dead body, 揾白布包住, 放在一個寫可蘭經的箱, 塊面向麥加方向, 盡快埋葬, 無帛金呢回事。 唔會等親人返來。

佢可能整色整水想你比錢佢。 又或來到見多工夫唔想做。 想揾份唔使做工夫的工。

子爵府

MillerYuen 發表於 18-12-19 18:43
事件發生如下:下午wtsapp轉了一個男人插喉訓醫院 ...

唔好問, 唔好借錢比佢, 當無事發生

民房

回覆 細姐姐 的帖子

印傭姐姐啊, 佢暫時未有咩要求,海外黎,十幾年前係香港做過

多謝你的建議!!

民房

回覆 lily-of-valley 的帖子

我都唔知佢真定假...=(

請工人真係學問anyway多謝你的建議!!

民房

回覆 AWma 的帖子

好!!知道!!!我都驚佢搵藉口借錢!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

MillerYuen 發表於 18-12-20 14:38

我都唔知佢真定假...=(
你工人番得一星期, 有D古怪。 留意吓, 小心。

複式洋房

回覆 MillerYuen 的帖子

Never Never lend them any money, ask agency , they can check in their home town

民房

知道!!!!

民房

回覆 cindy1905 的帖子

好!!知道!!

首頁

尾頁

跳至