一個男仔,無拉拉做乜送聖誕禮物比我?

asd456
|
這個朋友見過幾次有風度專業人士,
間中發信息,(大約幾個月先發一次)
有時朋友團體活動聚會後,會發下信息吹下水咁囉!

約我食飯我通常都推,直接昨日中午嚟搵我食午餐,效咗份聖誕禮物比我!

我嚇親,唔敢即時拆,返公司先拆,原來係某b 牌子手鏈,應該要$1—2千蚊。
佢話買衫加錢送!當然我知佢吹水啦!

請問大家認為我應該比咩反應好呀?
佢今日無搵我,昨日都只是發一個信息比我就無煩我。

只想保持朋友關係,應該點做好?
小源
|
只想保持朋友關係,應該點做好?

"雖然是專業人士 條友一定樣貌不討好"

點做? 手鏈俾返佢

circleda
|
asd456 發表於 18-12-19 18:58
有時朋友團體活動聚會後,會發下信息 ...

寫張卡,祝聖誕快樂,P.S.咁貴重既野普通朋友唔收得。

連份禮物打包叫快遞送去佢公司。

yurijm
|

退禮物有點肉酸,對方實用唔返
不如直接回禮
送返一份差不多價值既禮物
又係話買電器加錢送囉

之後就慢慢疏遠,保持平平淡淡既交往
無拖無欠
醒目仔應該明啦。。。

fatping
|

禮物唔係貴同女裝手鏈退比佢都無用,WhatsApp 話佢知你唔多帶裝飾物, 做朋友以後唔使送禮物,我諗講到咁佢明的
rubiks
|
yurijm 發表於 18-12-19 19:04
退禮物有點肉酸,對方實用唔返
不如直接回禮
送返一份差不多價值既禮物

李露眉
|
回禮怕人地會錯意
tkop
|

Which brand
Acaciacacia
|
禮貌上多謝一聲並請佢食番餐飯,之後就會保持距離。
tester5
|
circleda 發表於 18-12-19 19:03
寫張卡,祝聖誕快樂,P.S.咁貴重既野普通朋友唔收得。

連份禮物打包叫快遞送去佢公司。

呢個方法,有禮貌地回返比對方。

自己無意思,應該得物無所用,點都最好退返比對方比較好。應該都明白樓主心意,希係以後對方唔好再亂唸野。
Aeiing
|
如果係專業人士, 應該收入不錯, 條鏈又唔係貴
我覺得佢係想在佳節前, 漁翁撒網睇下有邊個人會上釣, 我係你照收回句多謝就算!!

如果想追你, 點會咁耐先搵你一次呀?
bububu126
|
一係講明二係還返
namnamnamlolo
|
回禮咪仲俾人誤會
照保持之前的拒離就算了
琛媽
|
對人無意思就直接講大家係普通朋友,佢應該醒水掛
無糖車厘子
|
放埋一邊,岩用米用,其實1-2千禮物吾貴,無需在意無興趣發展千奇吾好回信同回禮
jarjane
|
我會照收, 手鏈價錢唔貴 ,退禮會好肉酸, 我會回禮一支差唔多價錢嘅酒比佢, 同佢講明朋友之間唔使咁客氣啦 相信佢會收到信息
HKITMan
|
又有X登人 po 野
MeowMuiMui123
|
放埋一邊x2
唔睬佢一排,自然get到。
qq媽媽咪
|
咁你對佢有冇意思先
aliensss2008
|
jarjane 發表於 18-12-19 19:47
我會照收, 手鏈價錢唔貴 ,退禮會好肉酸, 我會回禮一支差唔多價錢嘅酒比佢, 同佢講明朋友之間唔使咁客氣 ...

退禮令人好難落台的
最多禮貌回禮
再右返句朋友下次唔駛啦
再慢慢疏遠
jarjane    發表於 18-12-19 19:55