一個膊頭好痛,有乜方法?

mlcbb
|
我右邊膊頭好痛,要將隻手舉高先無咁痛。

去睇過西醫,話肌肉發炎,佢只俾止痛消炎藥。食左就唔痛,食晒d 藥都仲係痛。再睇多次,佢都係話唔關骨事,繼續俾止痛消炎。

大家有無乜建議?可以去睇乜?

macdullbaby
|
mlcbb 發表於 18-12-19 20:14

去睇過西醫,話肌肉發炎,佢只俾止痛消炎藥。食左就唔痛,食晒d ...

我試過類似痛症,但我家庭醫生不建議吃消炎藥,十分傷肝,他建議讓肌肉慢慢復原。

我走了去針灸,三、四次之後好番。
甜心朱古力
|
按摩,我之前都痛得好嚴重,而家好番好多,但要長期按。
Lihoma
|
我之前有痛症,如果食咗一星期消炎止痛藥都無好轉,醫生又係唔建議繼續食,多數會轉介我去做物理治療。
fathippo
|

去睇過西醫,話肌肉發炎,佢只俾止痛消炎藥。食左就唔痛,食晒d ...

貼含消炎成分止痛貼。問萬寧藥房買,不是買普通的止痛貼,是要含消炎成分的。不要食藥
babyhoi
|
我試過,
要針灸加用按摩膏推,
兩星期好返
^—^
|

我上個月痛到郁唔到,沖涼換衫都有問題,後來頭兩日打止痛針,食消炎藥⋯⋯近成個月先好返.....
cbeyond
|
針灸, 上星期膊頭都痛, 針完已經無事
mlcbb
|
cbeyond 發表於 18-12-19 20:47
針灸, 上星期膊頭都痛, 針完已經無事

等我試下去針灸先... 不過好似好恐怖, 支針好長
mlcbb
|
fathippo 發表於 18-12-19 20:33
貼含消炎成分止痛貼。問萬寧藥房買,不是買普通的止痛貼,是要含消炎成分的。不要食藥
...

我貼過日本買返黎個隻, 寫住鎮痛消炎... 都係貼住就唔痛... 不過成個星期都仲係咁..
issactmaria
|

我老公膝蓋痛,他在家燒艾,對舒緩痛症真係唔錯!