0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實主要來自最親既人,一係6299,一係老公

我個case 係來自老公,係人都個女人開完刀生仔元氣大傷,要親依個機會好好補身希望重回健康身體,偏偏我老公唔信依套,佢叫我科學啲 話我唔沖涼洗頭好污糟,我現在每日抹兩次身,頭就真係未洗,因未過12朝,自己本身都有頭痛,所以忍到就忍唔洗頭住,點知比自己老公話太迷信,又話因爲我迷信都唔知係我身上洗左幾多錢等等之類既說話

我本身都係窮媽媽,泵完都係得幾安,儲埋幾次先夠飲半餐,又比佢話我無奶,成日迫我泵多啲啜多啲,但我已經有做,無奶我都唔想,佢見陪月煲甘多湯比我都無奶,佢又話唔信依套,覺得湯同炒米茶都無用,就怪我無飲水,係清水,聽到依啲種種說話真係無抑鬱都變有抑鬱 雖然平時佢咩都就曬我,但內心一啲都唔同意我果套,間中比啲甘既說話我聽,我真係好唔開心我自己人奶方面都好大壓力

別墅

efren 發表於 18-12-19 21:25

我個case 係來自老公,係人都個女人開完刀生仔元氣大傷,要親 ...

唔好咁大壓力呀,壓力一大就更易冇奶
我明生完之後情緒係波動啲
但係同自己講,唔開心一陣就好啦,睇到BB笑您成個人會開心番哂

食奶粉唔係罪,我自己以前都係食奶粉大
到而家餵人奶我都成日俾人話我唔夠奶俾呀B飲搞到佢成日喊,要相信自己呀

水晶宮

回覆樓主:

加油啊媽媽 ! 飲多d水 放鬆心情奶量都多d ! 少有少飲

子爵府

其實洗頭都冇咩野,你快手d用熱風吹乾就得
我成日覺得d人話產後脫髮,係因為冇洗頭,d油塞住,我第四日返到屋企,立即洗,已經覺得忍得好辛苦
我都係飲水,本身整左好多炒米茶,飲左幾次,勁熱氣,我就受唔到
不過你老公又係講得衰,令你聽到唔開心
唔岩聽就唔好理佢,鬧返佢
如果喂人奶喂得唔開心咪喂奶粉,唔好強迫自己唔開心

大宅

回覆樓主:

坐月一定一定一定要沖涼洗頭,呢D係基本衛生,用薑水洗,洗完即吹乾係冇問題,反而唔洗仲大問題。

大宅

我個case 係來自老公,係人都個女人開完刀生仔元氣大傷,要親 ...

我生完都產後抑鬱,無奶,心情唔好都會無奶架,唔好因為人奶比咁大壓力自己,我同自己講無人奶未飲奶粉都1樣,無平果就食橙一樣,放鬆啲,諗得太多會變壞,我就係變壞左想自殺,姐妹加油放鬆

公爵府

如果自己c6都咁講,緊係唔開心喇,不過坐月心態都好重要,祝你好運

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

自己真係要好好咁調整下心態,有咩就多D上BK講,我果時候都差D有產後抑鬱亞

珍珠宮

男人都係咁架,唔可以設身處地為我地考慮!

珍珠宮

餵唔到人奶就餵奶粉囉~呢方面我睇得好開,你都唔好比壓力自己。

複式洋房

產後,係可以沐浴(用薑水), 洗頭也可以,你陪月會話比妳知點做.
至於奶量,要有充足睡眠,同埋,餵奶泵奶要好放鬆,姿勢要正確.

拿!你不如咁諗,可能會好的。
唔夠奶...大不了用奶粉,(其實坐月後,要上班也會用奶粉,補奶粉又何妨?)

泵奶同餵奶前一小時,多飲流質既野,代茶,湯水。
一邊泵奶同餵奶, 一邊飲流質既野,咁的奶會更多.
放的輕鬆音樂,看多的笑片,引自己笑,咁心情好的奶靚,你就有信心架啦。

如果是埋身餵,餵完就等陪月姨姨幫手掃風換片,妳乜都唔好理,閃入房睡,就算睡不著也在床休息一下。

如果真係困在屋內太多天,就出門口,到樓下行一個圈,記得保暖就是了。

坐月不是坐獄呀,輕鬆的,唔好因為奶小而失落,老公唔明而氣屢。
想想有個可愛既bb, 又有陪月幫忙,又可趁機乜都唔使做,幾好喎。

快樂是妳自己比自己, 妳絕對可以好快做富媽媽架

別墅

Healthy123. 發表於 18-12-20 20:24
產後,係可以沐浴(用薑水), 洗頭也可以,你陪月會話比妳知點做.
至於奶量,要有充足睡眠,同埋,餵奶泵奶 ...

係啦 呢位媽媽講得岩 沖涼洗頭都可以既 有人煲姜水就用姜水啦 冇既話咪用熱d既水沖囉 我兩次坐月都淨係用煤氣爐既熱水沖涼洗頭(出院已經開始沖) 較熱d既水就得 如果驚會有頭風就惡露清完開始食冬蟲草膠囊 好有用 至於人奶水就要通左乳線先食增奶 (例如用通草/赤小豆先通 通完先飲王不留行..章魚等..)咁你先會多奶水 但一定要放輕鬆

複式洋房

Ming1818 發表於 18-12-21 10:40
係啦 呢位媽媽講得岩 沖涼洗頭都可以既 有人煲姜水就用姜水啦 冇既話咪用熱d既水沖囉 我兩次坐月都淨係用 ...

早上好。

對呀。 如果有陪月,用薑水沐浴幾好架。

人奶要看產婦情緒同休息。加適合湯水,自然會順。
而且,大不了是用奶粉,所以寬心的就是了。

大宅

回覆樓主

多謝你地

公爵府

DAYPOPO 發表於 18-12-20 13:31
我生完都產後抑鬱,無奶,心情唔好都會無奶架,唔好因為人奶比咁大壓力自己,我同自己講無人奶未飲奶粉都1 ...

咁你心態真係好好,坐月如果唔沖涼洗頭,真係仲邋遢,仲容易出事

珍珠宮

放鬆D,唔好俾自己太大壓力

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

D C6系唔明喇,你按陪月方式做就OK.你99亞媽無幫你嗎?

已刪除用户

已刪除用户

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至