香港航空咩事

bongbongpatty
|
見到Facebook. Group 有講香港航空地震
有無人知究竟咩事,有咩影響?
vunona
|
bongbongpatty 發表於 18-12-19 21:43
見到 Facebook. Group 有講香港航空地震, 有無人知究竟咩事,有咩影響?
你冇睇政治新聞、財經新聞 ?

你唔知 香港航空、香港快運, 都係某某公司的嗎 ?
某某公司好唔掂, 你唔知嗎 ?

luppy
|
剛見一d地方來回都糸500$...平到....買左會吾會冇機反
littledot
|
luppy 發表於 18-12-20 09:01
剛見一d地方來回都糸500$...平到....買左會吾會冇機反

邊度平到500蚊?地點啱嘅等我搏吓
BforGirl
|
我買咗復活節沖繩都驚驚地, 訂酒店都只揀到付 (到付比即付貴不少)
Omae
|
littledot 發表於 18-12-20 09:40
邊度平到 500蚊?地點啱嘅等我搏吓
如果係 札幌、溫哥華 ... 賣 $500, 話之佢聽日可能執笠, 買左先算.
littledot
|
Omae 發表於 18-12-20 10:05
如果係 札幌、溫哥華 ... 賣 $500, 話之佢聽日可能執笠, 買左先算.

我好易滿足,東京大阪岡山米子鹿兒島都照殺
luppy
|
littledot 發表於 18-12-20 10:09
我好易滿足,東京大阪岡山米子鹿兒島都照殺

冇東京大阪,糸我都買。
佢得嗰啲唔知咩地方好似鄉下咁
taylortse
|
回覆 BforGirl 的帖子

我都買左3月東京,依家都驚緊
vunona
|
luppy 發表於 18-12-20 09:01
剛見一d 地方來回都糸 500$...平到....買左會吾會冇機反
大可以放心, 市場上無任何競爭, 只死淨 CX 就最好, 香港政府最開心見到這個情況.
( CX 有請政府官員、議員帶埋老婆仔女、男女朋友 ... 免費坐商務去美國 Boeing、法國 Air-Bus 接收新飛機, HX 就唔識做 )

到時香港政府一定叫 CX 派吉機去接你返來.
反正 HX, HKExp 執左, 無競爭, 以後機票價錢加幾多都得, 派吉機接你返來, 平過比廣告費.
kelvin1206
|
vunona 發表於 18-12-20 11:50
大可以放心, 市場上無任何競爭, 只死淨 CX 就最好, 香港政府最開心見到這個情況.
( CX 有請政府官員、議員 ...

DM invitation呢個級別真係貪污既溫床

但係CX一直大力打擊LCC base係香港 UO都入到黎, 背後應該都發生左好多事吧

至於HX, 過去兩年都係膽博膽, 如果之前已經買過好多次平飛, 獲利豐厚就可以繼續博落去既
BforGirl
|
taylortse 發表於 18-12-20 11:19
回覆 BforGirl 的帖子

我都買左3月東京,依家都驚緊

你好好多, 3月淡季 & 東京多其他airlines選擇
taylortse
|
BforGirl 發表於 18-12-20 12:29
你好好多, 3月淡季 & 東京多其他airlines選擇

希望無事啦,其實我幾鐘意香港航空
bylobb
|
仲想買年票添
無話可說
|
幾個高層走,真係有d危機感既
無話可說
|
taylortse 發表於 18-12-20 12:36
希望無事啦,其實我幾鐘意香港航空

我都係,坐過一次,好過cx
taylortse
|
無話可說 發表於 18-12-20 12:39
我都係,坐過一次,好過cx

我都覺得好過cx
vunona
|
kelvin1206 發表於 18-12-20 12:23
DM invitation呢個級別真係貪污既溫床
但係 CX 一直大力打擊 LCC base 係香港 UO都入到黎, 背後應該 ...
DM Invitation 業務考察可以帶埋老婆仔女、男女朋友 ... 齊齊免費坐商務去 + 免費停留 + 由另外的航點返, 呢下最頂引.
我出差, 如果改日子自己停留, 機票貴左, 都會自己補返, 以免招人話柄

香港政府打擊 LCC 的力度, 比 CX 更利害.
香港政府由始至終都唔支持 LCC, 政策上及公開言論上, 偏幫邊間航空公司, 大家有眼睇.
LCC 係全世界航空業潮流, 根本無得抗拒, CX 靠政府封鎖市場維持壟斷, 根本不是長遠計.
shinku
|
luppy 發表於 18-12-20 11:19
冇東京大阪,糸我都買。
佢得嗰啲唔知咩地方好似鄉下咁

就係佢 d 鄉下地方先最吸引,如果無左佢,要花多好多時間同錢先去到呢 d 地方玩
candyyee
|
簡邊間航空公司穩陣