無愛的感情生活(如何抉擇)

|
如果同另一半感覺無愛、無爭執、無外遇。而小朋友都大,唔需要特別照顧。 大家會點樣揀?

會繼續一齊唔親密咁生活定係會分開? 但係大家又冇打算要搵過另一個。
PTMCYS
|
20091223 發表於 18-12-19 21:47
如果同另一半感覺無愛、無爭執、無外遇。而小朋友都大,唔需要特別照顧。 大家會點樣揀?

會繼續一齊唔親 ...

其實應該不是沒有愛, 只是平淡了, 熄滅了嗎?

男性可能會好一點.我會重新再追求太太, 做一些以前沒有做過的事, 亦嘗試帶她找回以前的感覺, 生命就是平平無奇, 唯有靠自己來帶動對方, 既然選擇了繼續在一起, 就希望這份愛可以白頭到老.

如果大家仍然健康, 有工作, 更應該享受因為之前湊小朋友而失去的時光, 這個是我十分期待的.

有時愛被遺忘了, 要有人主動把它重新帶回出來.
|
PTMCYS 發表於 18-12-19 22:35

男性可能會好一點.我會重新再追求太太, 做一些以前沒有做過 ...
經你咁講又似係平淡咗,又或者好似呢度咁講聲話,昇華左親情嘅感覺。年初覺有些淡,但對方真懵然不知, 如果貿貿然說分開。 我想會很傷心亦都唔知發生咩事。
所以想睇下大家通常有咩做法
都可能大家忘記咗當初拍拖時候嘅感覺
anyuser18
|
會坦白問對方想唔想再努力吓,想唔想修補

若想,就一齊試吓,做返拍拖時會做嘅事又好,發掘吓新興趣新話題又好

若對方唔想,我會選擇分開。無負擔,更加可以爽快做決定
Nancy20090615
|
去下婚輔, 睇下有無幫助.
20091223    發表於 18-12-20 15:06
venf
|
你有其他心動的對象了?
PTMCYS
|
20091223 發表於 18-12-20 07:31
經你咁講又似係平淡咗,又或者好似呢度咁講聲話,昇華左親情嘅感覺。年初覺有些淡,但對方真懵然不知, 如 ...

我之前都有因為教小朋友跟太太有磨擦, 時間和專注力大家都在小朋友身上, 少了去街/拍拖等活動, 有都是3人行, 而且開始平淡, 心想不能這樣下去, 各有各在家一處, 越來越少溝通怎辦? 怎樣白頭到老呢! 剛剛小朋友高小/升中, 私人的時間多了一些, 我就開始多找一些活動/去街, 部份只同太太去, 而且我更加在煮餸上落功夫, 令他們都期待一道晚餐, 喜歡在家多於外出食, 多了互動/關心, 愛的凝聚力就會慢慢感受到.

在家中的時候, 都會多做一些無聊或小朋友式的溝通, 擁抱和kiss多了, 感覺亦昇華了. 好像我這幾天感冒, 仔仔在廳做功課, 我行過廳, 太太會專登來緊緊的擁抱我一會, 當然感冒沒有親咀, 但這互動十分需要.

做愛, 我們有, 當然沒有初相識那麼密, 不說是否需要/享受這部份. 但維持係好重要, 因為不能隨隨便便就做吧, 起碼大家都要有氣氛, 所以就不會把2人關係攪得太冷漠, 而且一個交合就像深層的溝通, 係一個互動的感受來, 對維繫雙方的感情, 都十分重要.

其實昇華的意思, 應該是指感情更穩固, 而不是變了親人的平淡, 這樣可以說是倒退, 應不能當作昇華吧.
Taiping2619
|
PTMCYS 發表於 18-12-19 22:35

男性可能會好一點.我會重新再追求太太, 做一些以前沒有做過 ...

作為結婚已久生了小孩的女人
很欣賞你懂得這樣想
你十分珍惜你太太和這段婚姻
|
anyuser18 發表於 18-12-20 09:21
會坦白問對方想唔想再努力吓,想唔想修補

若想,就一齊試吓,做返拍拖時會做嘅事又好,發掘吓新興趣新話題 ...
唔係對方。
係自覺對對方有d淡,對方可能覺得唔係拍拖。拖手、攬都少。因為 這些原因分開好像有些無謂?!
|
venf 發表於 18-12-20 09:51
你有其他心動的對象了?
無。應大家都無
|
PTMCYS 發表於 18-12-20 10:25
我之前都有因為教小朋友跟太太有磨擦, 時間和專注力大家都在小朋友身上, 少了去街/拍拖等活動, 有都是3人 ...
謝謝你詳細回覆、我會細心咀嚼每一個字。 一個人諗嘅嘢未必夠全面,多人會有不同方向、諗法……
anyuser18
|
20091223 發表於 18-12-20 14:54
唔係對方。
係自覺對對方有d淡,對方可能覺得唔係拍拖。拖手、攬都少。因為 這些原因分開好像有些無謂?!
...

咩叫唔係對方?
我意見係我覺得淡,就同佢方講清楚。睇吓佢想唔想努力吓,等大家有返甜蜜感覺
你一個人在諗其實無用。感情係雙方
20150618bb
|
20091223 發表於 18-12-20 14:54
唔係對方。
...
你自己有工作嗎?
|
anyuser18 發表於 18-12-20 17:19
咩叫唔係對方?
我意見係我覺得淡,就同佢方講清楚。睇吓佢想唔想努力吓,等大家有返甜蜜感覺 ...
我意思係只係我對對方覺得有啲淡。對方應該冇乜反應, 可能覺得一齊耐左就係無咁多拍拖的舉動卦。 如果講出嚟要諗下點講,否則誤會咗我想分開
|
20150618bb 發表於 18-12-20 17:59
你自己有工作嗎?
有,好忙。有關係?
anyuser18
|
20091223 發表於 18-12-20 20:30
我意思係只係我對對方覺得有啲淡。對方應該冇乜反應, 可能覺得一齊耐左就係無咁多拍拖的舉動卦。 如果講出 ...

咁都係要諗吓點表達,或者邀請佢拍一次拖,氣氛好時,試吓輕輕帶過講吓睇吓佢咩反應

其實耐咗一齊,可能有啲心結未解,講吓講吓,可能舒咗啖氣會好啲
|
anyuser18 發表於 18-12-20 21:20
咁都係要諗吓點表達,或者邀請佢拍一次拖,氣氛好時,試吓輕輕帶過講吓睇吓佢咩反應

其實耐咗一齊,可能 ...
會正面處理,放上來問其他人嘅意見就係覺得如果我咁樣處理(分開)會好奇怪。好。謝建議
anyuser18
|
20091223 發表於 18-12-20 22:03
會正面處理,放上來問其他人嘅意見就係覺得如果我咁樣處理(分開)會好奇怪。好。謝建議
...

俾個機會溝通吓先,唔得先再諗下一步都未遲嘅

其實可以維持個家庭到仔女已可獨立已好唔容易
或者之前啲精力去哂工作家庭,放少咗落二人相處度
到子女大咗,就唔知點相處
不過若然大家都未係話好多牙齒印又無第三者
重建吓關係可能帶來新鮮感呢?就算唔得都起碼試過呀,我覺得
kkkkkic
|
童話既愛情都係虛構
20150618bb
|