如果公屋業主要入住護老院,家人是否要遷離這個單位

Meilling
|
我一家四口住公屋,我阿爸是業主,他有病要入住護老院,這樣,我們是否要遷離這個單位。可否轉名由我母親為業主。
|
不用
無話可說
|
唔使,轉戶主名,要入息審查!
|
不如問問房署,不過我估唔會要你走,因戶主配偶仍在

但我只問過房署,只有戶主仙遊,其配偶便直接變成戶主,如果配偶都不在,子女便需審查才可繼續留底。戶主重在世,是不可轉戶主
Meilling
|
已問房署
房屋署熱線
2712 2712
戶主 住護老院, 戶主可以轉另一個成員, 但房署會重新評審資產.

(一)
如果單位內3人 (不計爸爸晴) 總資產不超過224萬
及每月收入不超過111,950, 可以繼續住公屋, 否則要搬出及自行找私樓.

(二)
如果單位面積過大, 房署亦會考慮安排細單位入住.

每月入息67,171 ~ 111,950
要交雙陪租金+差餉

每月入息44,781 ~ 67,170
要交陪半租金+差餉

美之選468
|
可以改戶主
peggy65
|
公屋資產及月入可以咁多
minniemouse
|
peggy65 發表於 18-12-21 19:33
公屋資產及月入可以咁多

住公屋先可以儲到錢
瑤瑤~
|
peggy65 發表於 18-12-21 19:33
公屋資產及月入可以咁多
好似因為住緊既同輪候中既唔同計法, 住緊既係鬆好多
mandy952
|
Meilling 發表於 18-12-19 22:06
我一家四口住公屋,我阿爸是業主,他有病要入住護老院,這樣,我們是否要遷離這個單位。可否轉名由我母親為 ...

唔使轉,唔講根本冇人知,除非双親都不在,房署唔會理你
minmin
|
mandy952 發表於 18-12-21 21:00
唔使轉,唔講根本冇人知,除非双親都不在,房署唔會理你

係囉
kid
|
Meilling 發表於 18-12-19 22:06
我一家四口住公屋,我阿爸是業主,他有病要入住護老院,這樣,我們是否要遷離這個單位。可否轉名由我母親為 ...

不用,甘有可能你爸會好轉(假設)
ivycowcow
|
Meilling 發表於 18-12-21 19:29
已問房署
房屋署熱線
2712 2712

十一萬月入!我有冇睇錯?好離地
mandy952
|
ivycowcow 發表於 18-12-21 21:07
十一萬月入!我有冇睇錯?好離地

冇錯,有朋友做老師,同父母一齊住公屋,交双倍租咋
littlesister
|
已問房署
房屋署熱線
2712 2712

原來入息限額咁高
ivycowcow
|
mandy952 發表於 18-12-21 21:33
冇錯,有朋友做老師,同父母一齊住公屋,交双倍租咋

如果父母都過身,子女入息上限又係幾多?
tester5
|
已問房署
房屋署熱線
2712 2712

是否交夠一年雙倍租,就要遷出單位?
lavender_baby
|
係戶主(租戶)唔係業主,買咗嘅物業先可稱為業主