小朋友便秘

timtim2013
|
請無有無醫生介紹,中西醫都睇過都係唔得
ayasbaby
|
乳果糖,keep住食
LuckyFish
|
食奇異果,火龍果,煲南瓜粥
timtim2013
|
ayasbaby 發表於 18-12-19 22:22
乳果糖,keep住食

請問要keep住食幾耐嫁?因為佢keep住食兩三個月都唔得
timtim2013
|
LuckyFish 發表於 18-12-19 22:31
食奇異果,火龍果,煲南瓜粥

佢嚴重到食 麒麟果都無反應
LuckyFish
|
timtim2013 發表於 18-12-19 22:32
佢嚴重到食 麒麟果都無反應

頭先有post話麒麟果要食哥倫比亞嘅先有用喎,另外一個國家嘅無用咖
oceanshores
|
timtim2013 發表於 18-12-19 22:21
請無有無醫生介紹,中西醫都睇過都係唔得

如果經常性便秘,試下養成定時排便習慣。即每日日陪小朋友到廁所排便,就算無便意,都鼓勵佢push,訓練肌肉。我屋企小朋友就係咁搞番好的。
|
宜家仲有無通便個d嘢買架?好似水既呢
chanseenine
|
之前經歷:醫生開左兒童甘油條,用左後,屙左幾次好硬既一粒粒既poo,用左3日甘油條,後來吃西梅,Dpoo好快就排出黎。希望幫到你
ayasbaby
|
timtim2013 發表於 18-12-19 22:31
請問要keep住食幾耐嫁?因為佢keep住食兩三個月都唔得

其實最好就睇兒科醫生。醫生俾左一系列方案我。首先就一日2次乳果糖,一定要keep住日日食。2,3日都無,就用甘油條,再無就些少瀉藥,再嚴重d,就要擠一大枝油入去放大便。
Poyau
|

timtim2013
|
LuckyFish 發表於 18-12-19 22:35
頭先有post話麒麟果要食哥倫比亞嘅先有用喎,另外一個國家嘅無用咖

哦,明白
timtim2013
|
oceanshores 發表於 18-12-19 22:42
如果經常性便秘,試下養成定時排便習慣。即每日日陪小朋友到廁所排便,就算無便意,都鼓勵佢push,訓練肌 ...

我都要試試
timtim2013
|
[email protected] 發表於 18-12-19 22:45
宜家仲有無通便個d嘢買架?好似水既呢

都有用呀,但成日靠依d嘢都唔係辦法
timtim2013
|
chanseenine 發表於 18-12-19 22:47
之前經歷:醫生開左兒童甘油條,用左後,屙左幾次好硬既一粒粒既poo,用左3日甘油條,後來吃西梅,Dpoo好快 ...

多謝你,我都會試試
timtim2013
|
ayasbaby 發表於 18-12-19 23:21
其實最好就睇兒科醫生。醫生俾左一系列方案我。首先就一日2次乳果糖,一定要keep住日日食。2,3日都無,就 ...

ok..謝謝你
ayasbaby
|
ayasbaby 發表於 18-12-19 23:21
其實最好就睇兒科醫生。醫生俾左一系列方案我。首先就一日2次乳果糖,一定要keep住日日食。2,3日都無,就 ...

Sorry,應該系些少瀉藥,唔得之後先系甘油條。我小朋友系勁便秘,入院放完大便後,早晚各10ml乳果糖,維持系2日一次,未必日日,但我都接受到既
namnamnamlolo
|
我仔試咗好多野
益生菌先搞掂
timtim2013
|
namnamnamlolo 發表於 18-12-20 07:47
我仔試咗好多野
益生菌先搞掂

係咪要keep住食?
namnamnamlolo
|
timtim2013 發表於 18-12-20 08:08
係咪要keep住食?

過咗排 無野
我就無再俾