屯醫產檢什麼情況下會照超聲波

SsummerTang
|
是咁的
健康院話我高危 去左屯門醫院產檢
聽日就產檢了
哩幾日好唔舒服
盤骨定腰骨無啦啦痛
分泌物增加左
懷孕前身體不是很好
懷孕後更加差 企一陣或者行得太急或者去多人地方就一定會抖唔到氣 頭暈頭痛 眼前冒黑星
四個幾月都未見肚
諗會唔會我身體差導致bb發育慢
最近好似仲瘦左
好擔心bb 唔知哩個情況 醫生會唔會比我照超聲波睇睇bb情況
同埋以上症狀 如何改善
求各位媽媽解答
雲妮mum
|
SsummerTang 發表於 18-12-19 22:34
是咁的
聽日就產檢了

其實最好都係一個月自己去私家產檢一次,幾百蚊一次買個安心也好,見下bb都好
公院真係好少機會安排你照超聲波,除非有d佢地覺得危險嘅情況。。。你都寧願唔中啦…
SsummerTang
|
雲妮mum 發表於 18-12-19 23:28
其實最好都係一個月自己去私家產檢一次,幾百蚊一次買個安心也好,見下bb都好
公院真係好少機會安排你照超 ...

但係私家產檢要到一月好擔心
雲妮mum
|
SsummerTang 發表於 18-12-19 23:29

打多幾個問,之前流啡試過荃灣港安bk到即日,當然就無得揀時間啦
Carmen8080
|
SsummerTang 發表於 18-12-19 23:29

真係唔好拖喇 成4個月 真係唔好慳埋呢啲錢 因少失大呀

你個乜私家醫生要等到一月咁耐嘅
SsummerTang
|
Carmen8080 發表於 18-12-20 04:53
真係唔好拖喇 成4個月 真係唔好慳埋呢啲錢 因少失大呀

擔心到訓唔到呀 聽日就打爆睇開嗰個私家醫生嘅電話
Carmen8080
|
SsummerTang 發表於 18-12-20 04:54
擔心到訓唔到呀 聽日就打爆睇開嗰個私家醫生嘅電話

嘩 我就餵奶要半夜起身啫 你擔心到4點都未訓 真係要小心身體
Teapig
|
SsummerTang 發表於 18-12-19 22:34
是咁的
聽日就產檢了

我都系屯醫度檢,上次等左成粒鐘 入到房都只系聽一聽心跳就叫我走
Cindy曾
|
Teapig 發表於 18-12-20 06:51
我都系屯醫度檢,上次等左成粒鐘 入到房都只系聽一聽心跳就叫我走

我上個月去一次都係聽,今天再去看,上星期健康院看過一次,我二邊產檢嘅,健康院叫我去醫院檢查得了唔好來健康院重複一遍!今天要去醫院登記一下。從來沒超聲波過比我,十周肚疼留院觀察照一下,12唐氏照一次!前天結構睇一次!醫院真係冇特別超聲波比你照了,照得嘅都住院了。
Teapig
|
Cindy曾 發表於 18-12-20 10:25
我上個月去一次都係聽,今天再去看,上星期健康院看過一次,我二邊產檢嘅,健康院叫我去醫院檢查得了唔好 ...

你咁好有結構俾埋你照
Cindy曾
|
Teapig 發表於 18-12-20 11:08
你咁好有結構俾埋你照

私家照結構!
ka_kelly55
|
是咁的
聽日就產檢了

你講嗰啲不適好多孕婦都有,咁小事公院唔會幫你照,我喺屯院除咗唐氏,只試過37、8週時肚細加胎動少咗先有得照一次
麻每吉
|
是咁的
聽日就產檢了

以上症狀好平常
孕媽好多都有
見肚快定慢好個人,只要呀b夠營養啱size就得
我肚大得快我反而羨慕大得慢嘅人,
因為我驚生完好難減

想安心照bb睇私家啦我都係兩邊睇,唔靠政府,
我一開始已經係喺醫院睇無俾醫生掉我去健康院,同埋健康院話你高危係憑咩?你睇開私家無講啲咩其實唔洗自己嚇自己先,加油
呠豬媽
|
是咁的
聽日就產檢了

如果你高危,醫院應該會幫你check住。
我個b size細左個幾星期,佢都排我4個星期照一次超波。不過我係QE。
你第一胎?我都係4個月都未見肚,我都係6個幾7個月先開始見肚。我懷孕頭三個月都係輕左,無重過,醫生都冇話有問題。佢話b細2星期内都算正常,後期有得追返大的,所以吾洗太擔心。
我又係懷孕後出街不能多過2小時,會暈,抖吾到氣,要多休息,行下抖下咁。後期我就冇咁辛苦啦,宜家可以出半日街,但都要行一陣就坐一陣。
haha748494
|
我懷孕初期都系見暈,多D休息。