婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

michelin888 發表於 18-12-19 23:39
又一最佳證明,所以我從來唔信呢度D人話什麼爭孫湊呢回事,現實世界只有見到拒絕湊孫,要凑湊果D都係無奈硬 ...

有既,萬中無一囉

我媽朋友願望係幫3個仔女湊大d孫,暫時湊左兩個,由nb 開始。

我幾個朋友亞媽只肯湊一個,第二個孫出世時,第一個都唔湊了。

爭湊果d,只係湊一兩日,仲要人地有工人

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

回覆 我愛Corina 的帖子

我就係15,16緊請唔請工人。成日聽到啲工人點點點就好驚,我都明白請到好工人開心過中六合彩。但從來呢啲機會唔會係我。。。

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

HOPEFORBB 發表於 18-12-19 23:50
回覆 Febie 的帖子

你意思係,你夜晚都留係媽媽屋企,佢除瞓覺外都仲對住小朋友?會唔會因為咁佢覺得完全 ...

因為我女好早瞓,我放工返去餵得飯都8點幾。涼都末沖返到自己屋企可能都瞓左,加上咁早要佢起身返學又有點辛苦。所以咪選擇自己辛苦啲

大宅

hontari 發表於 18-12-20 00:31
湊小朋友真係好辛苦架
佢恨湊,但無諗過原來咁辛苦咁無私人時間,所以咪多抱怨囉,始終年紀大氣力真係差啲 ...

唉。。我話請工人住我媽屋企佢又唔制呀,唔鐘意外人係到喎

公爵府

牛年勳章

有時, 人係會因身體變化和生活, 影響好多嘢, 原本好鐘意小朋友, 生左bb, 先知自己, 原來鐘意自由既, 大把喇! 所以媽媽呻揍bb辛苦, 困身, 係明白和理解的, 辛苦呻下, 好正常, 如果妳一心以為, 阿媽想揍而生的話, 係妳想多左, 什至人生變化好多, 可能妳亦要想, 萬一需要請工人, 家庭開支能否可行, 什至妳唔工作, 自己揍又得唔得呢? ,

伯爵府

Febie 發表於 18-12-28 01:14

請工人係住你屋企,唔係媽媽屋企

大宅

個女自己生嘅,好心就自己搞返掂啦

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

自己湊都知道壓力好大同個人好攰,請個工人幫媽媽或者工人湊啦

侯爵府

畀面勳章

係自己屋企請工人

大宅

終於開到啦 發表於 18-12-29 00:13
個女自己生嘅,好心就自己搞返掂啦

翡翠宮

點會搞到2年幾先去諗辦法?
其實佢一開始投訴你就應該請工人
愈拖得耐只會令對方更不滿

大宅

Febie 發表於 18-12-19 23:34
末結婚前我媽極度幸湊孫,等左幾年我哥都唔生。我自己好鐘意小朋友,所以一結婚就生。一心諗住會為媽增添歡 ...

開頭好想湊,而家唔想湊。

做人嘅嘢,未發生嘅時候有時會錯估形勢。我相信你媽媽開頭好願意湊,但湊落又困身又辛苦所以就口出怨言囉。就好似有d jm 開頭以為同99住無問題,後來真係同住發覺原來同當初唔同。

請工人,工人湊阿媽幫眼,夜晚一齊返屋企,不失為一個出路。

大宅

可以請工人搬番自己屋企住。請你mama 多d 黎幫手睇。
其實樓主宜家咁唔係辦法,一黎自己唔開心,2黎搞到同自己mama 關係差左,3黎小朋友爸爸又唔可以陪住自己仔女成長(因為分開左住)。其實呢樣先係最大問題。之後可能仲會影響到你老公同你同小朋友既關係(長遠關係唔係宜家即刻出現)不如請個工人番自己屋企幫手睇,叫你mama 多d 上黎睇住工人咁就唔怕工人對小朋友唔好啦。又可以解決晒以上問題,小朋友又唔洗同爸爸分開住。

水晶宮

BK Milk勳章

有咩理由係住你ma屋企
你生b你無責任既咩
你吾掛住bb既咩
請左工人咪解決到
老人家又可以去你到住下
又幫下眼睇b

大宅

請工人,你情況同我朋友好似。呀媽恨湊孫,到比佢湊又投訴多多。最後朋友請工人,耳根清靜

珍珠宮

回覆樓主

咁你有無諗過點解媽咪湊大你,年老又要湊孫+湊女咁辛苦?
明明係你自身問題,仲好意思怨返媽咪轉頭

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

關唔關內孫同外孫既事?

侯爵府

2024年龍年勳章

Febie 發表於 18-12-19 23:34
末結婚前我媽極度幸湊孫,等左幾年我哥都唔生。我自己好鐘意小朋友,所以一結婚就生。一心諗住會為媽增添歡 ...

係, 千祈唔好係阿媽度住

侯爵府

2024年龍年勳章

littlelittlekwa 發表於 18-12-20 07:40
情況許可 請工人
我請工人趕唔到係我生之前黎做 臨急臨忙搵左公公幫手湊
初時諗住頂幾個月 公公就得閒上黎 ...

你爸爸真係超辛苦, 點解放工你唔去佢屋企湊返, 仲要佢煮飯

大宅

hahaha1231 發表於 19-1-7 23:32
你爸爸真係超辛苦, 點解放工你唔去佢屋企湊返, 仲要佢煮飯

.

首頁

尾頁

跳至