懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係一有動靜就好即刻去醫院喇!
我第二胎生得好快,由半夜瞓瞓下feel到痛,到生咗出黎都係一個鐘… 好彩趕得切入院咋!

複式洋房

haha.ginger 發表於 18-12-20 00:00
我第二胎生得好快,由半夜瞓瞓下feel到痛,到生咗出黎都係一個鐘… 好彩趕 ...

下,点痛法?

複式洋房

haha.ginger 發表於 18-12-20 00:00
我第二胎生得好快,由半夜瞓瞓下feel到痛,到生咗出黎都係一個鐘… 好彩趕 ...

嘩, 快到咁, 我都係第二胎, 而家37週啦, 想快啲卸貨但又好驚又要痛好耐(生第一胎痛左十幾個鐘), 身邊好多經驗人士都話生第二胎會好快, 不過你一個鐘就真係好快好快

大宅

YokiChan913 發表於 18-12-20 01:10
下,点痛法?

係突然間好似絞肚痛咁那住那住,已經即刻執埋d野落樓截的士,入到醫院已經開到8度推入產房
最後衫都冇換,產床又拆唔切,打側瞓喺張床就生左喇…

回覆 haha.ginger 的帖子

Hi haha.ginger ,恭喜媽媽,有驚無險咁順利誕下細BB 產過程長短因人而異,有左第一胎嘅經驗,生第二胎媽媽會更懂得用力推BB出黎,唔少JM 都話第二胎嘅產程可能會比第一胎快, 懷孕後期媽媽要提高警覺,如果有其中一個分娩先兆: 見紅、穿水、陣痛,馬上入院就最隱陣呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

haha.ginger 發表於 18-12-20 11:45
係突然間好似絞肚痛咁那住那住,已經即刻執埋d野落樓截的士,入到醫院已經開到8度推入產房
最後衫都冇換, ...

咁恐怖我都係37週多, 又係第二胎 而家日日夜夜望住條底褲做人 有時又會有一兩下肚痛之後又冇因為第一胎係催生所以完全唔知產兆係點?都有啲擔心 趕唔切

伯爵府

我第二胎時陣痛入院,去到醫院無人幫我check宮頸,等左4個幾鐘個肚痛到爆、面容扭曲,羊水突然穿了先至急急嚟睇度數。
我心諗如果開得多度數咪無人知囉?

男爵府

下,一個鐘又真係好快喎! 我第一胎穿水入院,催生6個鐘就生左,你講果種痛係點樣架? 有無規律先? 我都聽說第二胎好快生,吾洗痛好耐!

大宅

Gloria22sen 發表於 18-12-21 13:36
下,一個鐘又真係好快喎! 我第一胎穿水入院,催生6個鐘就生左,你講果種痛係點樣架? 有無規律先? 我都聽說第二 ...

就好似m痛咁,不過係成個肚實哂乸住痛,係有規律咁痛一陣又鬆返,跟住又痛過。
我幾乎都冇用力push過,陣痛已經迫左佢出黎,不過姑娘話我急產生得太快,個b出世後成塊面都紫紅色一撻撻

大宅

回覆樓主:

恭喜曬,你第一胎係咪都係好快就生左?

複式洋房

我第二胎都係由陣痛到穿水到生兩個鍾

複式洋房

我第一胎生左兩個幾鐘,入到院都2度,除左腰痛,乜都無,依家第二胎就生,我都吾知會有咩先兆丫,我都好驚未去到醫院就生,想問除咗穿水見紅有規律地同痛,仲會有啲咩先兆?因為我生第一胎除咗腰痛其他乜都冇,我怕生第二胎會唔知

大宅

我第一胎又係入左院催生~之後夜晚11點自己穿水~第二朝9點生~第二胎都怕唔知會唔會早...我住荃灣要出東區生(PLAN一個半星期前到港島娘家待產)~如果再早D~的士唔知趕唔趕得切...哈....

男爵府

回覆 haha.ginger 的帖子

吾洗點用力甘勁,甘洗吾洗剪會陰?有無傷口?

首頁

尾頁

跳至