想問大家帶BB去口服輪狀病毒疫苗,有介紹嗎?

Kaitlyn.Chan
|
係九龍區的,會有好既介紹兒科醫生有得食輪狀病毒疫苗嗎?
EstrellaDamm
|
Kaitlyn.Chan 發表於 18-12-20 01:04
係九龍區的,會有好既介紹兒科醫生有得食輪狀病毒疫苗嗎?

其實度度都係嗰啲疫苗,醫生都係滴入口,冇話邊個好。你不如睇睇自己屋企附近診所或者邊度方便,冇必要搵兒科專科。
kmbb519
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-20 12:47
其實度度都係嗰啲疫苗,醫生都係滴入口,冇話邊個好。你不如睇睇自己屋企附近診所或者邊度方便,冇必要搵 ...

我都覺
本來我打算去 kinxxxxx (專打針果間) 仲幾抵下,但果幾間診所都好唔方便,附近無位泊車,如果的士來回就仲貴,所以我都係係屋企樓下個兒科度打6合一同埋食輪狀,雖然total 仲貴少少....但方便囉
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-20 12:47
其實度度都係嗰啲疫苗,醫生都係滴入口,冇話邊個好。你不如睇睇自己屋企附近診所或者邊度方便,冇必要搵 ...

因為諗住宜家塭定,之後有啲咩都塭佢
EstrellaDamm
|
Kaitlyn.Chan 發表於 18-12-20 15:10
因為諗住宜家塭定,之後有啲咩都塭佢

我始終覺得要方便,小朋友唔好彩病的話你都唔想要等車搭車。我自己都係搵屋企附近嘅家庭醫生,最多係睇邊個有兒科證書。
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-20 17:50
我始終覺得要方便,小朋友唔好彩病的話你都唔想要等車搭車。我自己都係搵屋企附近嘅家庭醫生,最多係睇邊 ...

最慘既係,我屋企樓下係無兒科醫生,得普通科!
仲要唔係好得既!
|

回覆 Kaitlyn.Chan 的帖子

Hi Kaitlyn.Chan,媽媽有冇同BB去接種輪狀病毒疫苗? 口服輪狀病毒疫苗,有助預防輪狀病毒引起的嬰兒腹瀉和嘔吐,由於唔包括係香港兒童免疫接種計劃之內。如有需要媽媽可以自費同BB去私家醫生度服用疫苗。值得留意係口服輪狀病毒疫苗有分2劑和3劑,2劑既疫苗一般係BB 出生24星期內完成接種,而3 劑就係32星期內完成,按接種時間表接種疫苗,BB就有最佳保護。