1-3歲

跳至

首頁

尾頁

民房

仔仔十五個月大,都幾百厭,比佢爸爸打到成邊面都係手印,并非第一次,我好心疼,應該點樣做,而佢次次打完都話後悔!

複式洋房

T-Y 發表於 18-12-20 01:12
仔仔十五個月大,都幾百厭,比佢爸爸打到成邊面都係手印,并非第一次,我好心疼,應該點樣做,而佢次次打完 ...

十五個月都打出手?佢仲係bb 喔... 咁爸爸打佢你會做啲咩?

怪佢百厭都唔係辦法,不如諗下點解佢百厭,父母可以點幫佢,小bb未學識表達自己,有好多不自控同埋自我中心的想法,是一個需要父母引導的階段。

呢段片幾好,睇下!不要只懂打小bb喔再者,爸爸咁大個人都事後後悔即係自控能力自己都唔滿意,身教身教,小bb會學架,深呼吸俾個好榜樣佢...
https://youtu.be/9v4O9WBUG9A

利申我仔十二個月開始有脾氣,都係要諗點幫助佢有更好表達情緒的方法,打就一定排除

公爵府

仔仔十五個月大,都幾百厭,比佢爸爸打到成邊面都係手印,并非第一次,我好心疼,應該點樣做,而佢次次打完 ...

wa,出手打吖?咁都落到手?我頂多打下手仔,冇打人塊面

別墅

聽到都心痛,咁細個

問下爸爸,如果打完會後悔,即係爸爸當時控制唔到自己。

咁既然佢咁大個人都控制唔到自己情緒,點解會要求一個只得15個月既細路識得控制自己呢?

民房

仔仔有濕疹兩個幾月時起都幾嚴重,時好時壞,癢到成日拗,果時成日哭夜晚訓唔到,大概三四個月大第一次打佢(佢爸爸)我個心好痛、到我哭到收唔到聲、保護唔到BB唔知可以點做,我有同佢講再打就報警,而我又做唔到,一次過份過一次,結左婚第十年了、緣份吧!好難得先有這個仔,平時對BB都幾好,我全職媽媽淨係照顧仔仔,買餸煮飯屋企家務佢都做,報警講完我又做唔到,BB日日起身講第一句就係爸爸

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

打到成邊面都有手印!仲要唔系第一次!我建議你C6去睇下醫生,非常認真咁講!

男爵府

15個月大仲係BB囉,佢發脾氣要打BB個陣你有無去阻止拉住佢?

複式洋房

其實仔仔做左咩百厭事爸爸會咁狠心打得咁利害?

複式洋房

控制唔到佢 下一巴後果可能好嚴重
同先生傾下啦

民房

StCharm 發表於 18-12-20 17:51
控制唔到佢 下一巴後果可能好嚴重
同先生傾下啦

佢话下次唔會了⋯⋯結果都係咁

複式洋房

T-Y 發表於 18-12-20 17:57

打係最快最有效既方法去停止小朋友百厭?
傾下有咩方法教導小朋友 比只講無下次黎得有用

複式洋房

T-Y 發表於 18-12-20 17:57

其實你老公做得啱唔啱都冇得我地講,亦唔需要唔關事的人去評論,重點係你出鋪都係想知你自己點可以幫你老公,同埋幫你個小寶貝。你可以點做。

咁問番你轉頭,你想要啲咩?
你想你老公可以在面對小bb「百厭」時控制到自己,識講道理/可以學識當下離場,唔好掂到見到bb?
你想你個bb唔好「百厭」?咁呢個係一個長期教育作戰,冇得一次成功,講道理的教育長期黎講恐嚇打罵性的方式對小朋友成長有莫大的影響,恐嚇打罵對佢大個的性格塑造可能有扭曲。

其實你除左可以喊,你仲可以有更大能力去保護bb,動的方法如見爸爸扯起條筋要打佢時,你可以提前抱離bb,等佢冇得落手;

複式洋房

lapistingting 發表於 18-12-20 20:17
其實你老公做得啱唔啱都冇得我地講,亦唔需要唔關事的人去評論,重點係你出鋪都係想知你自己點可以幫你老 ...

主動的方式係平時搵機會同爸爸傾下管教子女的方式;同埋要注意大人的身教。有人話教導稚子,就是一次「再活過」的機會,因為要考慮甚麼要或不要教導給小朋友,大人首先要再反思自己平時的行事思考、價值觀。

你若要保護稚子,一定可以有方法,本能都會催使你去做;但若你不去做,即是你把其他野擺得比bb的成長更高,例如同「爸爸的關係」。anyway網上大家只可以咁樣俾意見,資料都唔多,如果你需要更多家庭輔導服務或者管教子女的資訊,我可以再話你知,社區都有好多種不同服務啊!

別墅

叫佢睇醫生啦 係咪有燥狂症 咁樣個小朋友心靈成長好唔健康架

大宅

大家傾下點教小朋友~
打唔係解決問題..
同埋有手印, 都好勁下...3,4個月都已經打

大宅

回覆樓主:

我明有時細路係要打,但唔係咁細個囉,同埋唔係咁打囉! 虐兒咩

我以前都有俾父母打,但一定唔會打面
打面有機會打聾小朋友架

珍珠宮

BB咁細個,打得咁重手,我覺得要同你老公傾下,要控制自己嘅情緒同教育方式亞

男爵府

十五個月係乜都唔識 點可以打 只可惜講你個爸爸性格需要控制下

男爵府

cchippp 發表於 18-12-21 18:34
我明有時細路係要打,但唔係咁細個囉,同埋唔係咁打囉! 虐兒咩

我以前都有俾父母打,但一定唔會打面

係咯 太細啦 仲要有印⋯⋯

大宅

T-Y 發表於 18-12-20 15:04
仔仔有濕疹兩個幾月時起都幾嚴重,時好時壞,癢到成日拗,果時成日哭夜晚訓唔到,大概三四個月大第一次打 ...

仔仔濕疹痕,佢訓唔到佢自己都唔想 佢已經好辛苦,打佢都唔會收聲。唔好再打佢啊因爲解決唔到問題只會教左小朋友用爆力。
你要睇實啲,如果老公又想打,你可以勸你老公去隔離房或離開屋企冷靜,淨底你同個仔你教返佢唔可以百厭。或者你先抱走個仔自己教。

或者都可以响大家平靜時傾定想打仔嘅處理方法,同你老公講如果你又想打佢,你諗住點做。

首頁

尾頁

跳至