近排咁多人講鬼故我都分享下

creambb
|
有2個都喺我做緊間公司發生:
1. 公司大約有70人來自唔同部門,基本上唔同部門嘅人係唔會有工作上接觸,所以我只識20幾個同事,怪事喺廁所發生,廁所得3格好迫好細得幾十尺,如果有人出入一定聽到因為要按密碼入,即係嘟嘟嘟嘟咇咇,門才開。有日我去廁所,當然冇人喺入面,去去下聽到有女人大聲叫我中文全名,聲音似係隔離廁?廁格外?唔知。總之嗰刻超驚因為做咗十幾年人人都係叫英文名,甚至肯定只有會計部才知我中文名,不過我地平時唔會講野。
creambb
|
2. 舊年有同事不自然地離世(唔喺公司),佢以前所有文具都貼咗自己姓名,公司d人大多好準時收工,6點幾就會走得8899,有個男同事佢新入職晚晚做到7,8點,有日佢同另一個同事講話有晚去完廁所返嚟發現枱面多咗支筆係已故同事支筆。其實佢個位係好入要專登行入去先會到,況且佢話當晚走淨佢一個。 隔咗個幾星期輪到我,嗰日仲未放工公司仲有好多人,又係行開咗之後返嚟見到嗰支筆,我梗係好驚啦,拎上手見到有佢個名嘅,嚇到即係掉低,我個位又係唔會有人經過。真係諗起都仲驚。
zukiyahoo
|
creambb 發表於 18-12-20 02:19
1. 公司大約有70人來自唔同部門,基本上唔同部門嘅人係唔會有工作上接觸,所 ...

咁叫完你名之後點呀?
creambb
|
zukiyahoo 發表於 18-12-20 02:32
咁叫完你名之後點呀?

冇野發生喇,我都有周圍望過但冇人
AACheungCheung
|

katherine.k
|
creambb 發表於 18-12-20 02:19
1. 公司大約有70人來自唔同部門,基本上唔同部門嘅人係唔會有工作上接觸,所 ...

真人真事
tsung
|
creambb 發表於 18-12-20 02:32
2. 舊年有同事不自然地離世(唔喺公司),佢以前所有文具都貼咗自己姓名,公司d人大多好準時收工,6點幾就 ...

好恐怖
docomo
|
creambb 發表於 18-12-20 02:33
冇野發生喇,我都有周圍望過但冇人

你有冇開聲應佢呀?
creambb
|
katherine.k 發表於 18-12-20 20:27
真人真事

真呀係我經歷
creambb
|
creambb 發表於 18-12-20 22:54
真呀係我經歷

冇啦我好細膽架,聽到有人叫我中文名已經feel係嗰d野,出返去同事見我驚到面青口唇白
-ling-
|
嘩,廁所單野都幾驚喎。
amyamy123
|
2. 舊年有同事不自然地離世(唔喺公司),佢以前所有文具都貼咗自己姓名,公司d人大多好準時收工,6點幾就 ...

呢個恐怖好多
minidanny
|
creambb 發表於 18-12-20 22:56
冇啦我好細膽架,聽到有人叫我中文名已經feel係嗰d野,出返去同事見我驚到面青口唇白
...

我都試過...中午同當時只有4歲囝行經工廠區後巷,囝囝突然同我講"媽咪,有人叫你呀!",但我咩都聽吾到,甘我話"冇呀!都冇人。"

再行多幾步,囝囝又講"媽咪,有人叫你呀!",我就話,冇喎,甘佢叫我咩呀?(其實我想睇下個囝喺咪聽錯。

點知,囝囝答我,佢叫你"x女"(我乳名,基本只有我媽同上一輩的親朋戚友才知的)

嚇Q死我.....之後,屋企就好似成日多左個人甘,我直頭懷疑"佢"跟左我返屋企。
Ranb
|
minidanny 發表於 18-12-20 23:54
我都試過...中午同當時只有4歲囝行經工廠區後巷,囝囝突然同我講"媽咪,有人叫你呀!",但我咩都聽吾到,甘 ...

咁之後呢?
Kasrissa
|

好恐怖
creambb
|
amyamy123 發表於 18-12-20 23:41
呢個恐怖好多

我好覺得唔係有人整蠱,因為個同事喺度做咗20幾年盡心盡力,佢會返嚟都唔出奇
Janetboyyan
|
1嗰單都幾驚
cathy-tse
|
creambb 發表於 18-12-22 01:09
我好覺得唔係有人整蠱,因為個同事喺度做咗20幾年盡心盡力,佢會返嚟都唔出奇
...

首先佢應該係善意嘅

如果你真係認為佢返咗嚟

善意就唔使驚啦

平常心
minidanny
|
Ranb 發表於 18-12-21 23:04
咁之後呢?

之後,囝囝晚晚半夜必定紮醒大哭,自己亦感覺屋企好吾舒服,形住有人望住自己,整體運程也欠佳...
bkcookie
|