淘寶集運

TPMummy
|

新手第一次淘,請問而家運貨,是否只可以揀「官方物-直送」或者「官方物流-集運(順豐)」。

記得以前睇淘寶教學,可以揀自己集運,之後好似話可以有多個集運商揀,或者自己輸入架?依家改咗嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
kiko_mami
|
你個收貨地址係私集就自動寄去私集,官集太多野唔寄得,順風又貴
TPMummy
|
kiko_mami 發表於 18-12-20 08:40
你個收貨地址係私集就自動寄去私集,官集太多野唔寄得,順風又貴
...

我個收貨地址係唔知點解,自動填咗屋企。
但之前唔記得邊個YouTuber教,收貨地址千祈唔好直接填集運商,否則件貨品去到集運商度,就會停咗喺度,唔落香港。

咁請教:
1)如果其實我都係打算用順豐,「官方物流-順豐」同自己用「順豐」,價錢及運貨限制,有冇分別呢?

2)咁如果唔用官方的,用私集,就要自己聯絡集運商跟進嗎?例如用順豐,又要下載另一個Apps同佢聯絡嗎?

因為我一直覺得淘寶好難,但第一次淘之後,因為揀咗官方物流-集運(順豐),再選了OK便利店,全個過程好方便簡單,真係俾錢後,坐係度等收貨就得。只係奇怪點解只有呢兩個選擇。

細姐姐
|
TPMummy 發表於 18-12-20 08:58

我個收貨地址係唔知點解,自動填咗屋企。

官方集運,不一定係順豐,淘宝應該分配俾唔同集運商做,我用的是4px

我都係用官方的,免煩,同埋我諗官方的,跟進物流有効率一點,在淘宝app 入面就可联络集運客服

我多數揀自提點取貨,因為係最平

收貨地址要係住址或office (如你想用公司收貨),因有些貨size 太大,太重,係唔可以寄去Ok, 或7-11, 或自提點,要送上門的

淘宝入面可以登記多過一個地址,你可以揀送去邊間屋
寶娃婆婆
|
非官方集運佢地個網會教你點 set 收貨地址, 淘寶有得 search 集運公司, 睇多幾間比較下, 再唔明經阿里旺旺問集運, 大多數會話你知點 set.
cathyfruits
|
您在您ACCOUNT上找收貨地址,再新增集運個地址,在新增既地址側有個叫默認地址,以後有咩件都會自動發去默認地址。

萬一真的送錯地址,您可私訊跟店舖聯系修改地址的。

您先選左要用的集運吧。
TPMummy
|
細姐姐 發表於 18-12-20 09:31
官方集運,不一定係順豐,淘宝應該分配俾唔同集運商做,我用的是4px

我都係用官方的,免煩,同埋我諗官方 ...

你意思係唔同廠家,可能由淘寶分配用唔同嘅集運商?因為我試咗click幾樣貨, 佢官方集運都係出順豐。

咁如果我下次買幾樣貨,但係官方集運係被分配咗唔同既集運商,咁可以點做呢?

我今次都係揀咗官方集運-順豐,都收齊貨再安排時,就點選咗OK便利店,真係好方便。而且我聽人講,順豐雖然貴少少,但跟得好D。之前見網上有人話,用咗第二D集運商,件貨運運吓都唔知去咗邊。

其實如果只係貴少少,我又唔會訂傢俬燈飾之類既大件貨,我都會揀用官方順丰算啦。之前喺淘寶教學,又話要下載阿里巴巴來聯絡集運商,一路跟進件貨,好似好繁複咁,所以一直遲遲冇淘。

細姐姐
|
TPMummy 發表於 18-12-20 10:10
你意思係唔同廠家,可能由淘寶分配用唔同嘅集運商?因為我試咗click幾樣貨, 佢官方集運都係出順豐。

咁如 ...

唔係廠家,係買家,即係我哋,淘宝分咗我哋俾唔同集運商,我所有貨經4px 運來香港
TPMummy
|
細姐姐 發表於 18-12-20 10:12
唔係廠家,係買家,即係我哋,淘宝分咗我哋俾唔同集運商,我所有貨經4px 運來香港
...

明白,即係我click任何一件貨, 睇返佢嘅送貨安排,都係會出順豐?
咁你係用4px方便嗎?提取點都有好多選擇嗎?
是否一樣可以揀OK便利店?
TPMummy
|
寶娃婆婆 發表於 18-12-20 09:39
非官方集運佢地個網會教你點 set 收貨地址, 淘寶有得 search 集運公司, 睇多幾間比較下, 再唔明經阿里旺旺 ...

請問淘寶係邊個位search 集運公司?
「唔明經阿里旺旺問集運」,係阿里旺旺,唔係阿里巴巴咩:)
我之前就係見啲人教,又要下載呢個阿里旺旺來安排送貨,好似好繁複咁,所以先一直冇淘。
細姐姐
|
TPMummy 發表於 18-12-20 10:18
明白,即係我click任何一件貨, 睇返佢嘅送貨安排,都係會出順豐?
咁你係用4px方便嗎?提取點都有好多選擇 ...

你應該係所有貨都係順豐。我妹都係順豐

4px 方便呀!我區有两個自提點,又有7-11, 自提點個姐姐都認得我,有時冇乜客時,都同佢吹吓水,佢見我有一排冇出現,又話唔見我好耐!
TPMummy
|
cathyfruits 發表於 18-12-20 09:56
您在您ACCOUNT上找收貨地址,再新增集運個地址,在新增既地址側有個叫默認地址,以後有咩件都會自動發去默 ...

我已經搞咗。第一次淘,我都好混亂。記憶中係送貨版面,好似只有官方直送,一定要click咗確定先,之後先有得再更改為官方集運(順豐)。
到順豐收齊貨,就可以在柬提取點,其中一個就係OK便利店。
|
官集:連香港地址同官集商,去到官集倉會叫你比多次錢集落香港

私集:連你果間私集商的內地私集倉地址,d貨去曬私集商後,用私集商提供的方法比錢同集落黎你提供比私集商的香港地址
andyman
|
細姐姐 發表於 18-12-20 10:12
...
唔係分配呀, 有得選擇的, 現時送香港的官集只有菜鳥及順豐, 你可以任選一間。
寶娃婆婆
|
TPMummy 發表於 18-12-20 10:21
請問淘寶係邊個位search 集運公司?
「唔明經阿里旺旺問集運」,係阿里旺旺,唔係阿里巴巴咩:)
我之前就係 ...

安裝埋阿里旺旺會好 d, 下單買野可以查詢資料, 貨件又問題影響發貨對方又可以經阿里旺旺通知你, 保持聯繫避免問題出現;
俾條 link 你自己睇, 選擇合你心意果間, 係要花 d 時間揀, & 可能有不滿轉另一間唔定.

集運 search

其中一間網址

Yubi.T
|
細姐姐 發表於 18-12-20 09:31

我都係用官方的,免煩,同埋我諗官方 ...
官方集運,如果揀"官方配送服务",這是被收購的的 4px,現在叫做"菜鳥"

細姐姐
|
Yubi.T 發表於 18-12-20 10:33
官方集運,如果揀"官方配送服务",這是被收購的的 4px,現在叫做"菜鳥"

係呀!收購咗

佢舖頭都係叫4px, 但見塊玻璃有個雀仔label
TPMummy
|
1314625 發表於 18-12-20 10:25
官集:連香港地址同官集商,去到官集倉會叫你比多次錢集落香港

「私集:連你果間私集商的內地私集倉地址,d貨去曬私集商後,用私集商提供的方法比錢同集落黎你提供比私集商的香港地址」

即係如果用私集,一定要提供住宅/辦公室地址比佢直送上門?
TPMummy
|
andyman 發表於 18-12-20 10:26
唔係分配呀, 有得選擇的, 現時送香港的官集只有菜鳥及順豐, 你可以任選一間。
...

冇得選擇喎,一揀官集送貨,就只係有順丰。
不過如果比我選擇,我都係跟順丰。因為附近冇菜鳥的提取點,根本亦唔知邊度有。不過用菜鳥是否可以揀7-11?
因為我見啲人話, 淘寶可以揀OK或者7-11。但我見順丰只係有OK,冇7-11揀。
TPMummy
|
寶娃婆婆 發表於 18-12-20 10:31
安裝埋阿里旺旺會好 d, 下單買野可以查詢資料, 貨件又問題影響發貨對方又可以經阿里旺旺通知你, 保持聯繫 ...

喺淘寶已經可以聯絡買家問資料啦,點解要另外裝阿里旺旺呢?