自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 TPMummy 的帖子

唔一定, 私集都有自提點, 順豐櫃...., 你可查各私集商資料

參考:
https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E6%B7%98%E5%AF%B6%E9%81%94%E4%BA%BA%E5%BF%85%E7%9D%87%EF%BC%9A10%E5%A4%A7%E9%9B%86%E9%81%8B%E5%85%AC%E5%8F%B8%E5%A4%A7%E6%AF%94%E4%BD%B5

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你可以加自己比較熟的集運地址架,又要睇返你拍D咩貨,有D貨係唔可以直接落香港架,咁就只好要張D貨寄去集運,你可以睇返D貨去到邊,如果集運已簽收左D貨,你就入集運個網,睇下要比幾錢,咁你比左錢之後集運就張你件貨運落來,會有訊息通知你去攞,如果磅數太重,集運會要求送上門,輕件會係貨van取,會有點比你去取件架.
<br><br>

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

TPMummy 發表於 18-12-20 11:00
冇得選擇喎,一揀官集送貨,就只係有順丰。
不過如果比我選擇,我都係跟順丰。因為附近冇菜鳥的提取點,根 ...

在購買的版面, 在右面位置按入去修改服務商

官方物流

直送下单时自动计算运费,一次支付简单便捷
首重1.0kg ¥16.00起

集运包裹到达集运仓后支付运费,合并订单运费更省
首重1.0kg ¥9.70起
[服务商]:官方配送服务

[url=]修改服务商[/url]

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

TPMummy 發表於 18-12-20 08:58

我個收貨地址係唔知點解,自動填咗屋企。

順豐-官集:賣家將d貨幫你送去國內的官集倉,收齊你再比錢送黎香

直送:比一次錢送到你提供的香港地址

我唔知有無理解錯誤,你是否想直接填順豐站地址做收貨地址,但我推測係唔得,因為順豐站無運單記錄未必會同你收貨

水晶宮

TPMummy 發表於 18-12-20 10:18
明白,即係我click任何一件貨, 睇返佢嘅送貨安排,都係會出順豐?
咁你係用4px方便嗎?提取點都有好多選擇 ...

4p 比人鬧到傻

大宅

呢樣冇硬性規定要安裝, 你認為 ok 就得.

伯爵府

寶娃婆婆 發表於 18-12-20 16:55

呢樣冇硬性規定要安裝, 你認為 ok 就得.

ok, thanks

伯爵府

1314625 發表於 18-12-20 11:50
順豐-官集:賣家將d貨幫你送去國內的官集倉,收齊你再比錢送黎香

直送:比一次錢送到你提供的香港地址

「你是否想直接填順豐站地址做收貨地」?唔係。

我只係好奇,點解之前睇you tube淘寶教學,如何安排D貨落黎HK,好似要好複雜咁,令我一直卻步。又要唔知點樣揀集運商,又話要裝「阿理旺旺」,用來聯絡賣家及跟進件貨去咗邊。

但早幾日的起心肝試下,發覺原來好簡單。可能件貨我又冇乜問題要問。但就算有,係apps度問都好方便。之後運貨,又可直接係咁揀官集(順豐),本身我都係打算用順豐。

所以先好奇,如果唔想用預設的順豐,是否就會麻煩d?
要先搵好集運商,取得對方地址。
將該地址填做自己的收貨地址。
再叧外自己聯絡集運商,安排送貨落香港。
是要這樣嗎?

伯爵府

1314625 發表於 18-12-20 11:52
4p 比人鬧到傻

咁好彩我係被安排順豐啫。

水晶宮

TPMummy 發表於 18-12-20 18:12

我只係好奇,點解之前睇you tube淘寶教學,如何安排D貨落 ...

其實形式上私集同官集無咩分別,只是d貨到了集運倉
(官或私),是在淘寶還是在私集網上面做運落香港的動作。

不過私集就好似無得揀在便利店同郵局取貨

水晶宮

TPMummy 發表於 18-12-20 18:12

我只係好奇,點解之前睇you tube淘寶教學,如何安排D貨落 ...

私集多數要做「會員登記」,佢先會幫你收貨。因為佢比你國內的地址係要有埋會員名。跟住你淘左貨d貨落曬倉就你就跟佢程序做便可。

伯爵府

回覆樓主:

Del

首頁

尾頁

跳至