語言最能暴露一個人的修養

wong2323
|
"語言最能暴露一個人的修養,您說出什麼樣的話,就代表您是什麼樣的人"

同唔同意呢句話?

tsung    發表於 18-12-20 11:41
李豆豆
|
同意!
Bbpig2014
|
wong2323 發表於 18-12-20 08:50
"語言最能暴露一個人的修養,您說出什麼樣的話,就代表您是什麼樣的人"

同唔同意呢句話?
基本上同意,但有些人很會掩飾,要相處耐一點靚察埋行為才看清楚
good_pig    發表於 18-12-20 22:02
applering
|

同唔同意呢句話?

Agreed
hnh_mami
|

同唔同意呢句話?

非常同意
kc_01k
|
唔同意呀,大把人把口好到不得了,但為人嘅修養完全唔成正比,有啲人成日講粗口,但對人又好好。所以唔同意。
siu05    發表於 19-1-1 15:41
bonidia    發表於 18-12-21 02:00
是是但但    發表於 18-12-20 11:02
snoopy_bay_bay
|
不太同意,太多人帶著假面具做人
HAZEL920
|
kc_01k 發表於 18-12-20 09:00
唔同意呀,大把人把口好到不得了,但為人嘅修養完全唔成正比,有啲人成日講粗口,但對人又好好。所以唔同意 ...

係!大把擦鞋仔世界仔永無得罪人,大把人講大話當食生菜好聽圓滑查實虛偽。好多讀書唔多講野有粗口既老粗都有義氣
MsBusy
|
唔同意,
例如地盤工人日日滿口粗口,但心地可以好好,樂於助人,
相反,著晒西裝,表面斯文,亦可以係敗類,變態佬
廷廷媽
|
非常同意, 好多野就算想講, 但諗下好似8婆咁, 就會吞返入肚....
whywhite22
|
部份同意
Astra00
|
Bbpig2014 發表於 18-12-20 08:57
基本上同意,但有些人很會掩飾,要相處耐一點靚察埋行為才看清楚
語言只是一部分,有些人即使一句粗口都沒有,但人品都可以好差。主要看人是看一個整體。將來我仔女找伴侶時,我首重人品。我會從細微處看一個人。哈哈!
Charlotte_mom
|
只係懂包裝vs無包裝而已
大姑娘
|
MsBusy 發表於 18-12-20 09:05
唔同意,
相反,著晒西裝,表面斯文,亦可以係敗類 ...

衣巷禽獸添
nobodyfool
|
唔同意,

luvkaka
|
回覆 wong2323 的帖子

不同意, 因為好多人面個浸同底果浸差得太遠了.
luvkaka
|
唔同意,
BINGO! 我同你感覺一樣
chillimom
|
修養和人格未必有關
甜心朱古力
|
不同意
幾多有錢人把口衰過啲窮鬼。
維尼仔
|
同意