最討厭不懂積榖防飢的人(個人意見,不喜勿進)

amazing
|
話說有一個朋友,有兩三年做生意平均大約搵廿萬一個月,揾到錢就買撈,Benz ,鑽石。又不儲錢買樓,生意向下仍然不改消費模式,結果債台高築,抵死。
另有一個親戚,同上面朋友差不多情況,佢除左買貴衫仲一年去三次日本,住貴酒店,今日生意差了很多,想轉型又冇資金,又係自作自受。
兩個都在呻窮,我卻認為這是因果。
heidys
|
呻窮唔緊要,啃老就衰
大姑娘
|
佢有佢呻,唔好問我借就得啦。
rachel_ching
|
大姑娘 發表於 18-12-20 09:04
佢有佢呻,唔好問我借就得啦。

(Samantha)
|
由佢呻
細姐姐
|
amazing 發表於 18-12-20 09:01
話說有一個朋友,有兩三年做生意平均大約搵廿萬一個月,揾到錢就買撈,Benz ,鑽石。又不儲錢買樓,生意向 ...

有d 人係咁,今朝有酒今朝醉,或者有多個錢係身,就晒命晒唔切
goo_littlebb
|
唔問我借話知佢
最緊要呻還呻,唔好賴人就得了。
amazing
|
細姐姐 發表於 18-12-20 09:07
有d 人係咁,今朝有酒今朝醉,或者有多個錢係身,就晒命晒唔切

你對呀!個位朋友就係甘,仲問我借錢
littlecake
|
話說有一個朋友,有兩三年做生意平均大約搵廿萬一個月,揾到錢就買撈,Benz ,鑽石。又不儲錢買樓,生意向 ...

同意,有d直情唔係有,都死充大頭鬼,有d就唔係有,但唔識慳,成日話慳幾蚊冇用
ChloeMa
|
每個人生活方式唔一樣。 有d無$都要盡情享受,有d有$唔識洗。 各人頭上一片天!
Mnbvcxdsa
|
唔問我借,無影響到我,我唔會理人

amazing
|
littlecake 發表於 18-12-20 09:11
同意,有d直情唔係有,都死充大頭鬼,有d就唔係有,但唔識慳,成日話慳幾蚊冇用
...

係呀!
如果佢地兩個識慳同投資,今日身家一定比我多。
我無佢地揾甘多但我會應使則使,今日我生活比佢地自在。
cbeyond
|
人地既事與你無關, 聽完咪算
amazing
|
ChloeMa 發表於 18-12-20 09:16
每個人生活方式唔一樣。 有d無$都要盡情享受,有d有$唔識洗。 各人頭上一片天!
...

所以我標題已經寫了個人意見,純表達感受。
bosch
|
咪由得佢地呻囉.
pi0219
|
不過就算佢無問你借, 聽佢申得多都覺得煩
油麥麥
|
amazing 發表於 18-12-20 09:18
係呀!
如果佢地兩個識慳同投資,今日身家一定比我多。
我無佢地揾甘多但我會應使則使,今日我生活比佢地 ...

好有大力篤的精神
amazing
|
油麥麥 發表於 18-12-20 09:24
好有大力篤的精神

有少少啦!不過真人真事,有感而發
BGCOME08
|
感覺你好似睇到人折墮好心涼咁嘅?仲要話人抵死?咁friend極有限喎。
TATEYAMA
|
我試過同人講好天斬埋落雨柴被人冷笑,宜家果條友折隋到食軟飯!