結婚生仔

badly24no
|
想問下大家, 以你地過來人經驗,結婚後一定要生仔? 有無未有小朋友既sis?
因為就黎結婚,生唔生仔尼個問題一直困擾我.
ipcs
|
badly24no 發表於 18-12-20 09:16
想問下大家, 以你地過來人經驗,結婚後一定要生仔? 有無未有小朋友既sis?
因為就黎結婚,生唔生仔尼個問題一 ...

生唔生純粹自己兩公婆決定,我識有人結婚前已講定唔生,真係好多年都無生。
panyeung
|

關過來人咩事吖,呢個世界大把人冇生,又大把人未結婚就生,完全冇關係㗎噃
生唔生唔係應該同你老公商量咩
Mnbvcxdsa
|
我同老公結婚前巳講定唔會生仔,我巳結婚十八年,無生小朋友,無後悔

岚月亮
|

生唔生唔係應該結婚前傾掂先咩?
結左婚先意見分歧甘點算?
heherikku
|
岚月亮 發表於 18-12-20 09:26
生唔生唔係應該結婚前傾掂先咩?
結左婚先意見分歧甘點算?

係囉 生定唔生拍拖果陣就已經溝通緊
結婚先諗會唔會遲左啲
兩個人期望唔同咁走唔到落去架
badly24no
|

回覆 panyeung 的帖子

我只係想聽下結左婚有小朋友同結左婚無小朋友既SIS 既意見者,我都知係要同男朋友傾

但因為我男朋友唔鐘意小朋友但又笞我將來唔肯定會唔會想要,而我本身對生仔無咩意見,父母就好想我快D生..佢地覺得唔生就唔好結婚

panyeung
|
badly24no 發表於 18-12-20 09:31
回覆 panyeung 的帖子

我只係想聽下結左婚有小朋友同結左婚無小朋友既SIS 既意見者,我都知係要同男朋友傾

都係冇關係㗎,如果你決定生,而你男友堅決唔生,咁點算?要有共識,唔係説服對方
Poyau
|
雙方要有共識
李露眉
|
兩公婆決定...........
最多講句感情 要夠穩先好生..
ayako
|
好多時結婚時無諗過要小朋友,但結得耐左就會因朋輩/長輩壓力或者怕寂莫等變得想要。