好唔好投訴依個司機

oceandeepsea
|

情景題,星期六係大窩口東亞商場,見到依架嘉里物流貨車駛過,條內街好多車泊係左右兩邊,其實都唔可以行得快,有個工人姐姐拖住個五歲左右小妹妹過馬路,可能論盡左小小,行慢左,個司機好似想作勢衝埋佢,隔離個跟車仲按響號鬧人
Ms.cheung
|
oceandeepsea 發表於 18-12-20 10:07
情景題,星期六係大窩口東亞商場,見到依架嘉里物流貨車駛過,條內街好多車泊係左右兩邊,其實都唔可以行得 ...

都無犯法ge...
可能個司機想投訴返轉頭
|
Ms.cheung 發表於 18-12-20 10:10
都無犯法ge...
可能個司機想投訴返轉頭

意思係向嘉里投訴,唔係交通部,見係大公司,如果係d中港車,就應該唔會出聲
wongsamuel
|
oceandeepsea 發表於 18-12-20 10:07
情景題,星期六係大窩口東亞商場,見到依架嘉里物流貨車駛過,條內街好多車泊係左右兩邊,其實都唔可以行得 ...

你係咪想司機唔響號直接撞埋黎?
wongsamuel
|
oceandeepsea 發表於 18-12-20 10:12
意思係向嘉里投訴,唔係交通部,見係大公司,如果係d中港車,就應該唔會出聲
...

司機響號都投訴?真係世界奇聞
|
wongsamuel 發表於 18-12-20 10:14

駕駛態度唔好,揸住架車周圍走,架車有晒招牌,咪即係同公司倒米,破壞形象
|

係響號,跟住指住個工人姐姐黎鬧
wongsamuel
|
oceandeepsea 發表於 18-12-20 10:23
係響號,跟住指住個工人姐姐黎鬧

請問是否大貨車
brindlewin
|

重點係咪斑馬線,係咪綠公仔。

若攝位貪方便,又論盡就拫本不唔應該去攝,我直情覺得個司機啱,警誡得好到位。
|

橙色依架嘉里貨車

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wongsamuel
|

你話拍左右兩邊拍咗好多車, 咁係咪即係工人 帶小朋友攝出去, 如果係咁你應該打電話畀工人既媽媽, 投訴依個工人罔顧小孩生命安全

仲有這種大貨車係唔可以急煞車的,所以他才死命響號及鬧人, 要怪就怪個工人姐姐 冇留意路面環境, 請不要本末倒置
tsung    發表於 18-12-20 11:43
|
wongsamuel 發表於 18-12-20 10:37

你話拍左右兩邊拍咗好多車, 咁係咪即係工人 帶小朋友 ...

唔係突然攝出黎,係過左3/4,但未到行人路,係個司機心急,不過都唔係要,我都係問下
eeaa
|
brindlewin 發表於 18-12-20 10:27

重點係咪斑馬線,係咪綠公仔。

同意,細車容易停
wongsamuel
|
oceandeepsea 發表於 18-12-20 10:51
唔係突然攝出黎,係過左3/4,但未到行人路,係個司機心急,不過都唔係要,我都係問下
...

大貨車係無預計之下急停,很易會導致翻車,到時就會是大意外,佢心急很因為如果唔響號,工人姐姐唔知道有車,到時就大獲了
|
wongsamuel 發表於 18-12-20 11:04
大貨車係無預計之下急停,很易會導致翻車,到時就會是大意外,佢心急很因為如果唔響號,工人姐姐唔知道有 ...

其實我都係覺得個司機唔岩,成件事好難用文字解釋到,可能我表達得唔好,又無拍到片,響號唔係要姐姐知道有車,係個跟車按號,想姐姐回頭望,之後鬧佢
beahappylady
|

你就錯了!曾經有案例! 停車場內有位伯伯行緊,司機突然響安,嚇到伯伯跌倒!要入醫!最後判司機輸! 駕駛態度!重點伯伯與車沒有一點接觸!
支持樓主投訴!
wongsamuel
|
beahappylady 發表於 18-12-20 11:15
你就錯了!曾經有案例! 停車場內有位伯伯行緊,司機突然響安,嚇到伯伯跌倒!要入醫!最後判司機輸! 駕 ...

你這個案例不可以使用在路面, 根本打橫嚟講。

停車場内 車速限制 8km 和 平常路面 車速限制 50km, 停車場內只限制汽車慢速行駛,而且伯伯行緊,根本無需要響安,司機響安排相吹阿伯

樓主講那位司機是在50 km路面行駛,比較停車場車速是六倍以上,而且大貨車是不可以急停, 如果強行急停 會有機會反車

如果貨車同工人姐姐有接觸, 佢哋已經死咗喇

我再講多次 汽車響安比人投訴,天下奇聞

停車場内響安

wongsamuel
|
beahappylady 發表於 18-12-20 11:15
你就錯了!曾經有案例! 停車場內有位伯伯行緊,司機突然響安,嚇到伯伯跌倒!要入醫!最後判司機輸! 駕 ...

你講嗰個情況喺停車場, 樓主講嗰情況係路面, 喺路面行車 司機響安比人投訴天下奇聞,

你話重點阿伯與車沒有一點接觸, 我的相信工人姐姐和大車也沒有一點接觸,

難道要一㗎行駛50km既貨車接觸到工人姐姐才可以響安??答案當然是未接觸到人之前響安。
wongsamuel
|

你自己看吧!

siulili
|
oceandeepsea 發表於 18-12-20 11:11
其實我都係覺得個司機唔岩,成件事好難用文字解釋到,可能我表達得唔好,又無拍到片,響號唔係要姐姐知道 ...
樓主 我明你想表達咩 你覺得車多路窄 開住咁大架貨車應該慢駛才是安全 司機見到工人和小孩沒有減速不特止 響銨後還停車指駡工人 覺得佢地態度差 想向公司投訴。

有d貨車佬係咁衰格架 唔理咩情況都係咁開車 無同理心 覺得你行得慢阻住佢搵食就攞你嚟鬧