點樣醃雞先可以去除白切雞腥味

ecling
|

老公好奄尖,已經用嘉美雞/泰安雞,都話有雞腥味,請教點樣醃可以去除雞腥味?
wendywoo72
|
ecling 發表於 18-12-20 10:15
老公好奄尖,已經用嘉美雞/泰安雞,都話有雞腥味,請教點樣醃可以去除雞腥味?
...

我會用鹽搽內同外,然後放1粒蔥頭,1粒蒜頭,一條蔥同一棵茜連根在雞肚內,然後一齊蒸就好好味。我每次斬時都會去埋骨,我家3位都好喜歡食。
sf013hk
|
雜貨舖,或香料舖買白鹵水料,煲大滾水,落料,出味,再來浸熟隻雞。
kitbebe
|
買冰鮮吧!
超級特務
|
...

粗鹽去角質 加薑。
TMC3012
|
呢啲都話有味?
可能猶太果啲會啱佢
Ononluk
|
可能:
1)佢根本唔喜歡食雞
2)你洗唔乾淨啲內臓
3)煮得唔夠熟
shun282
|
回覆 ecling 的帖子

可能佢對雞味好敏感,唔關煮食技巧,
我唔食得羶味,所以羊,鴨無論點煮我都覺有陣味
貓頭雀
|
wendywoo72 發表於 18-12-20 10:25
我會用鹽搽內同外,然後放1粒蔥頭,1粒蒜頭,一條蔥同一棵茜連根在雞肚內,然後一齊蒸就好好味。我每次斬時都 ...

一定好香好香
鍾小bb
|
咁煩,我會煮少d雞唔平架,仲咁多要求
caryfox
|
酒⋯⋯
chinatea    發表於 18-12-20 11:19
BK2002
|
...
要去清內臟同洗乾淨, 切埋PAT PAT位...塞大量薑絲, 紅蔥頭碎入去內殼,
玫瑰露酒, 生抽, 麻油, 海鹽, 糖撈埋一小飯碗入去調味, 外皮再搽少少海鹽應該無乜味...
Ashleycorina
|
Ononluk 發表於 18-12-20 10:44
可能:
1)佢根本唔喜歡食雞
2)你洗唔乾淨啲內臓

你洗得要好乾淨,再抹乾水,用粗salt 擦雞
BK2002
|
shun282 發表於 18-12-20 10:50
回覆 ecling 的帖子

可能佢對雞味好敏感,唔關煮食技巧,
ROSEMARY, 黑胡椒同海鹽係羊羶味嘅剋星...
Pooh529
|
我奶奶都係咁,整親雞都話好腥,我買街外雞自己唔整,其實我唔識斬雞 ,或者買雞時叫佢斬好,我用黎炆雞
Nancy20090615
|
我會切左頭頸同雞尾附近的肥羔, 用粗塩, 油, 酒, 沙薑粉搽均, 捲埋一條蔥係雞肚隔水蒸. 我用 PK 芝麻雞都 OK.

88muimui
|
...
薑& 酒
紫色線
|
買生雞白切 可能好啲
chinatea
|
其實而家D冰鮮雞,講真好食過鮮雞,有次買左XX雞,讚到幾好幾好食,唉....有陣so味好難頂,反而朋友介紹左南X雞,好好食,起碼冇果陣味,D皮同肉好夾口,有雞味,唔錯.
ecling
|
chinatea 發表於 18-12-20 11:34
其實而家D冰鮮雞,講真好食過鮮雞,有次買左XX雞,讚到幾好幾好食,唉....有陣so味好難頂,反而朋友介紹左南X雞, ...

冰鮮雞我都買過,但真係要撞手神,試過蒸起隻雞好稔冇咬口,啲皮又甩晒,好似好霉咁