自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

是是但但 發表於 18-12-20 11:18
我會堅持同女講,你信就有㗎啦,佢哋唔信佢地事

咁聖誕老人响Finland 真係有一個响度返工嘛

Poyau    發表於 18-12-20 16:10
是是但但    發表於 18-12-20 11:26

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

9歲, 仲信緊, 唔知幾時會穿煲

是是但但    發表於 18-12-20 11:31
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

佢今年K3仲信,我估係最後一年信了。

男爵府

我仔4歲,仲信緊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

是是但但 發表於 18-12-20 10:28
我仔7歲, 過多幾個月就8歲了。
到現在都重係好信世上有聖誕老人。
重話兩年前, 曾收過聖誕老人份禮物, 所以 ...
其實好多人士仲信有存在,只是意識,型態

珍珠宮

我懷疑我仔從來都無相信過有聖誕老人
佢話聖誕老人係卡通人物

是是但但    發表於 18-12-20 11:48

男爵府

回覆樓主:

一個就黎10歲,一個7歲,每年都有準備禮物,佢地好自然咁認為係聖誕老人送

珍珠宮

20150618bb 發表於 18-12-20 11:38
其實好多人士仲信有存在,只是意識,型態

我以家都係到說明緊我仔某意識型態上聖誕老人係存在嘅

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kavenzou 發表於 18-12-20 11:48
我以家都係到說明緊我仔某意識型態上聖誕老人係存在嘅
到現在我都相信係有,意識型態上的聖誕老人

水晶宮

貓頭雀 發表於 18-12-20 10:31
我都想開post問。
我個女又係七歲幾,小學二年班,仍然好相信聖誕老人。
佢仲相信有牙仙 tooth fairy 。然 ...

我細路七歲幾,佢知道無聖誕老人,但佢又好期待聖誕老人的禮物,好矛盾
牙仙佢半信半疑,成日問我係咪真係會黎,我都唔知點答佢

珊瑚宮

20150618bb 發表於 18-12-20 11:51
到現在我都相信係有,意識型態上的聖誕老人
=有希望的人生

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-12-20 11:14
已經俾同學笑我好大個仲信有聖誕老公人,tooth fairy 咁。
我會堅持同女講,你信就有㗎啦,佢哋 ...

牙仙果次,我同女講: 佢哋唔信,可能因為佢哋從來冇收過牙仙嘅朱古力金幣, 可能佢哋隻牙黑,唔乾淨,或者蛀咗牙。 牙仙只會要乾淨嘅牙㗎咋。

講完之後更加有罪惡感 都唔知係咪好事
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主:

我仔六年級,已經唔信有聖誕老人,佢話係daddy 媽咪扮!但我女同細佬講世界上真有聖誕老人,住係芬蘭,仲有條聖誕老人村(我女中三),兩個成日係度嗌交

珍珠宮

回覆樓主:

亞仔5歲已唔信

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

貓頭雀 發表於 18-12-20 13:54
牙仙果次,我同女講: 佢哋唔信,可能因為佢哋從來冇收過牙仙嘅朱古力金幣, 可能佢哋隻牙黑,唔乾淨,或 ...

你重繼續兜落去

BTW 如果令到小朋友信, 又肯保持清潔牙齒, 都幾好呀!
同埋你放既係CHOCOLATE COIN,唔係真錢, OK呀! 不過....又好似有D 矛盾, 保持牙齒清潔, 但又食甜食。

Childhood is journey, not a race.

侯爵府

真係有聖誕老人
佢掟金幣入窮人家
不過已香左啊

是是但但    發表於 18-12-20 14:24

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

bb108 發表於 18-12-20 14:12
我仔六年級,已經唔信有聖誕老人,佢話係daddy 媽咪扮!但我女同細佬講世界上真有聖誕老人,住係芬蘭,仲有 ...

咁你幫邊個?
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

回覆樓主:

我個仔從來無相信過有聖誕老人

男爵府

是是但但 發表於 18-12-20 14:23
咁你幫邊個?

我話等我返公司問吓人,睇下有無人知,之後佢地轉而目標去問daddy,但老公答唔知,叫仔返去問老師

是是但但    發表於 18-12-20 14:34

公爵府

2024年龍年勳章

我小朋友高小,佢依然認為有聖誕老人,
佢同人講世上有好多事你見唔到唔代表無,話人哋唔信所以聖誕老人唔會係佢哋生命中出現⋯有啲道理,我認同佢咖

其實真係唔明白點解咁多人(大部分係成年人)要同佢抝話阿媽呃佢,話佢不切實際,小朋友保留童真、保持希望、想像力唔好咩?!

首頁

尾頁

跳至