失眠食退黑激素有效嗎?

MKma
|
我c6成日失眠,煲過好多食療俾佢都冇乜效,想問問有冇jm食過退黑激素,有效嗎?一旦停食會不會瞓得仲差?
panda361
|

退黑素對藍光失眠或顛倒日夜,先有用,如果是精神緊張,食GABA 會更好。
HKITMan
|
我有次食左即刻中招感冒

之後見到 label 寫住原來會減低免役力
~小肥豬~
|
MKma 發表於 18-12-20 10:43
我c6成日失眠,煲過好多食療俾佢都冇乜效,想問問有冇jm食過退黑激素,有效嗎?一旦停食會不會瞓得仲差?
...

咩時間訓唔著?代表唔同器官
MKma
|
近呢兩日佢臨瞓前浸浴,佢覺得好瞓咗好多,所以會保持浸腳,唔work再試其他方法。
jojo1234
|
對我,洛神花有用
tsung
|
HKITMan 發表於 18-12-22 19:05
我有次食左即刻中招感冒

原來咁
MKma
|
我有次食左即刻中招感冒

原來會減低免疫力! Supplement真係唔好亂食!
maggie-tmK
|
MKma 發表於 18-12-22 19:29
近呢兩日佢臨瞓前浸浴,佢覺得好瞓咗好多,所以會保持浸腳,唔work再試其他方法。
...

請問加啲咩浸腳呀?
我爸6x歲都失眠
MKma
|
maggie-tmK 發表於 19-1-11 13:27
請問加啲咩浸腳呀?
我爸6x歲都失眠

我有時會先煲啲艾草,再放一陣冇咁熱先俾佢浸腳,有時就加啲粗鹽落去水果度,有時就只是熱水。
maggie-tmK
|
MKma 發表於 19-1-11 13:37
我有時會先煲啲艾草,再放一陣冇咁熱先俾佢浸腳,有時就加啲粗鹽落去水果度,有時就只是熱水。
...

謝謝你啊!
請問艾草有無話咩體質先適合?

nyfng
|

我要食5mg至7.5 mg先有效。
瞓之前半小時至1小時食。我睡眠質素一時時,冇留意食咗退黑激素之後有冇瞓得冧左或易醒咗。
我唔係日日食,所以唔知如果長期食之後又停會唔會又瞓得差左。

dxf920
|
MKma 發表於 18-12-20 10:43
...

有效。
食一粒,半個小時內眼訓到睜唔開眼
ngwong2
|
我有次食左即刻中招感冒

oh
123BBQ
|
我吃了3星期就唔覺有效啦
wcandtt
|
我食過,有效的,我食1.5mg(切半粒)
issactmaria
|
MKma 發表於 19-1-11 13:37
...

艾對痛症亦好有效
MKma
|
dxf920 發表於 19-1-11 13:56
有效。
食一粒,半個小時內眼訓到睜唔開眼

嘩!好有效喎!
MKma
|
123BBQ 發表於 19-1-11 14:09
我吃了3星期就唔覺有效啦

mammycat1818
|
我食3mg 都work,不過吾會因為失眠至食佢,係想訓得冧D,我係好醒訓嘅人,小小聲都會易嘈醒。