自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

睇完韓劇, 覺得香港演員好慘。
香港演員, 大部份要到30歲以上才開始有一點成就, 好多時候, 可能要捱到40-50歲。
韓國演員, 20多歲已經做了幾套劇的主⻆, 如果由童星做起的, 可能17-18歲已經做男一女一。
香港好少睇到少男少女的愛情劇, 就算有, 要找25-30歲的演員扮學生哥, 觀眾要加少少幻想力。
純粹感想, 不是批評演員, 不喜勿插。

男爵府

我想你睇到好的一面,我相信每個地方,都有一大班3十幾四十才紅少少或者一世都唔紅的演員。

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nanakobe0066 發表於 18-12-20 10:45
睇完韓劇, 覺得香港演員好慘。
香港演員, 大部份要到30歲以上才開始有一點成就, 好多時候, 可能要捱到40-50 ...

掉翻轉,我會覺得韓國演員慘。咁細個就要出黎社會打滾,沒有了童年,沒有了少年讀書玩樂的美好時光。香港以前的寶珠芳芳馮寶寶,那年代還有許多童星,不也是童年出道,其實係社會的進步,大家現在都重視教育,唔認同推小孩做演員,是剝奪了他們的童年。

CACACAROL    發表於 18-12-20 14:38

伯爵府

玩具勳章

回覆 nanakobe0066 的帖子

你睇人好,人睇你好。韓國的競爭大到你唔信,而且唔係個個可以紅得起,紅得起亦都唔知可以維持幾耐。每個地方也有其難處,不是話後生紅就可以到老。有邊個可以好似宋慧喬咁,知名道keep 住10幾年。10年前紅過批,依家仲有幾多個會仲記得同紅。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

韓國演員慘啲,除非大紅咗,好多都搵好少錢,俾經紀公司剝削哂,拍劇係邊拍邊播,好多都拍到入醫院吊住鹽水嚟拍。壓力又大,韓國網民好惡毒,少少事就批鬥你。而且韓國演藝圈競爭超大,唔紅或者收視唔理想,好快就會被取代。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我覺得韓國先慘喎,咁多自殺

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我覺得韓國明星競爭好大, 一年出幾百個明星, 歌星, 組合. 有D練習生不停練唱練跳幾年都冇機會出道. 真係一炮而紅的有幾個? 大把一套戲就紅左,但之後冇以為繼. 真係可以KEEP住有野做, KEEP住紅的, 真係唔算多.

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大陸都系啊,岩出來的新人都可以做男女主角,反而TBB成日都系睇D30幾40歲的談情說愛

水晶宮

回覆樓主:

係香港觀眾問題,你太新又話人未夠班,唔識佢,卡士弱,唔睇。
到你紅左,高登仔又話人係阿嬋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

she007 發表於 18-12-20 12:24
...

水晶宮

Queenie_yy 發表於 18-12-20 12:11
大陸都系啊,岩出來的新人都可以做男女主角,反而TBB成日都系睇D30幾40歲的談情說愛 ...

黎緊套保險,近60三哥,好似仲配子珊
睇60歲談情,驚唔驚?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

she007 發表於 18-12-20 12:24
...

唔係香港觀眾問題,
我也想睇⋯⋯ 『18歲扑扑脆!』⋯⋯小鮮肉⋯⋯青春活力⋯⋯彈彈波

『話人太新,又話人未夠班』係BK某部份會員。
再唔係就出帖⋯⋯嫌太暴露⋯⋯
游水梗係着泳衣啦!⋯⋯唔通着潛水衣咩!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

she007 發表於 18-12-20 12:25
睇60歲談情,驚唔驚?
搵錢養仔養家的事業形男士,又或者住家形男人 湊孫就差唔多!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

各有各好

伯爵府

點會呀....慘得過最當紅當紥最搵到錢時...要去服兵役? 出返嚟就自動升級大叔喇.

公爵府

我覺得香港行唔到

香港未讀完中學出嚟打滾又會話「人話有書唔讀」,未成年減肥又會話「咁細個興學人減肥」,入到大學又會話「入咗大學唔好好讀書,浪費公如帑」,學韓國女團著性感啲又就「無廉恥,阿媽點教女」

而且韓國對經理人公司對偶像訓練嚴格,人工亦聽聞唔高,紅得超真係好難。港孩捱唔到,父母亦唔忍心。

大宅

回覆樓主:

唔知佢慘唔慘,但作為觀眾,想睇啲後生靚仔靚女做戲多啲

男爵府

睇60歲談情,驚唔驚?

所以我已經好耐冇睇過tvb的劇了
轉咗睇韓劇同陸劇

男爵府