自閉症群組

meo1114
|
小朋友2歲8個月,評估左係自閉症譜系。
有興趣可以交流一下。
feehong
|
meo1114 發表於 18-12-20 10:51
有興趣可以交流一下。

我的孩子1.5歲懷疑有自閉而家等做 CAC,好擔心
meo1114
|
feehong 發表於 18-12-20 18:28

有咩行為你覺得似自閉?
feehong
|
meo1114 發表於 18-12-20 21:31
有咩行為你覺得似自閉?

9成沒有眼神交流,不會對大人的臉孔感興趣
averymom
|
我地有個發展遲緩,包括有自閉症的交流whatsapp group, 有興趣可pm電話
megleung0610
|
回覆 averymom 的帖子

pm pls!
megleung0610
|
meo1114 發表於 18-12-20 10:51
有興趣可以交流一下。
我仔仔都係

TenTang
|

1歲10個月

想排協康評估

徵狀
1. 不會用手指指東西
2. 我用手指東西,他不會跟著看
3. 別人叫他名字,大多不會理
4. 有時候用腳尖走路(但相對少出現)
5. 不太望人。(他不是不望人,但主動權在他那裡,想望就望)
6. 還不會有意識地說話(只會有時候爸爸媽媽地說,但可能是對著空氣說話)
feehong
|
averymom 發表於 18-12-21 07:22
我地有個發展遲緩,包括有自閉症的交流whatsapp group, 有興趣可pm電話

已pm
瑜寶媽
|
TenTang 發表於 18-12-23 10:25
1歲10個月

想排協康評估

跟我兒子一樣大,情況也一樣,已經在耀能評估。
sukicloud
|

我侄子是,因媽媽是內地人,我可以加入嗎?
averymom
|
sukicloud 發表於 18-12-24 11:57
我侄子是,因媽媽是內地人,我可以加入嗎?

當然可以
meo1114
|
TenTang 發表於 18-12-23 10:25
1歲10個月

想排協康評估

可以評估左先,了解小朋友發展進度先,之後可以睇下點幫小朋友。
long666
|

Pm pls
hkcard
|
feehong 發表於 18-12-20 18:28

cac係咪政府?
feehong
|
hkcard 發表於 18-12-29 13:40
cac係咪政府?

我兩面都有排,政府和拹康,拹康已約了11/1 去評估
newray429
|

pm ths
瑜寶媽
|

已pm
joeywwy
|

我仔仔舊年評到有自閉症,可以pm我嗎?