椰汁紅豆糕,請糕手幫忙

ry
|
食過一次好滑又唔實嘅好紅糕豆,食得出係有淡忌廉。早幾日終於搵到個類似食譜,试整後失敗咗
D紅豆沉底之餘D魚膠粉溶液溝落忌廉後,原来好多黏住咗喺底

有冇人整過類似嘅食谱,可以话D技巧俾我知

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
conlysister
|
清水.糖同魚膠粉攪溶..冇講清水熱定凍...如果清水係熱水嘅..就冇問題..如果冰水就要整熱啲水..咁魚膠粉至會溶...
5R2H
|
有冇打起D淡忌廉先,發起才加豆就唔會沉底
ry
|
conlysister 發表於 18-12-20 21:05
清水.糖同魚膠粉攪溶..冇講清水熱定凍...如果清水係熱水嘅..就冇問題..如果冰水就要整熱啲水..咁魚膠粉至會 ...

其实我係用常温水開魚膠粉,之後再用熱水坐溶。 我係溶液同淡忌廉混合後(用盆),溝埋晒所有嘢後倒落保鮮盒時,發現本身個盆位D魚膠溶黏咗喺盆底。
不過哩個問題我第二次再整時,將D奶同椰汁小小、小小咁同魚膠溶液溝埋咗後,再溝淡忌廉溝埋就O K。但個豆沉底同題仲未解決

唔該晒
ry
|
5R2H 發表於 18-12-21 13:23
有冇打起D淡忌廉先,發起才加豆就唔會沉底

我有打起D淡忌廉,但唔係打到唔會跌嗰隻,係打到起紋。
同埋我想要好滑果個質咁,唔想要mousse果種質地,咁应该要打到乜程度
5R2H
|
ry 發表於 18-12-21 17:24
我有打起D淡忌廉,但唔係打到唔會跌嗰隻,係打到起紋。
同埋我想要好滑果個質咁,唔想要mousse果種質地, ...

我做紅豆雪糕嘅時候, 啲淡忌廉係打到剛剛企硬身, 我覺得起紋,應該未夠時間
ry
|
5R2H 發表於 18-12-21 17:59
我做紅豆雪糕嘅時候, 啲淡忌廉係打到剛剛企硬身, 我覺得起紋,應該未夠時間
...

Thx
等我食埋哩D再試吓先
VCBB小天使
|
ry 發表於 18-12-21 21:43
Thx
等我食埋哩D再試吓先

等再試
ry
|
5R2H 發表於 18-12-21 17:59
...

再整過了,都係唔得。依家個方法只可雪一陣,然後等佢杰杰地時再加D紅豆
5R2H
|
請問你搞好個槳未雪之前係唔係好稀好水,所以D豆沉底?
ry
|
5R2H 發表於 18-12-24 15:26
請問你搞好個槳未雪之前係唔係好稀好水,所以D豆沉底?

唔可以話好稀好水,但一定唔係稠。因為個漿有水、奶、椰漿在內,而哩3種嘅加埋嘅份量係多過淡忌廉

我諗哩個食谱可能有D地方唔係好啱
Tubbies
|

呢個recipe液體(水椰奶)夾埋成2400ml,cream有1L,好heavy吓。想溶好魚膠粉,我會先將糖和魚膠粉搞匀後,倒熱滾水落去搞溶再攤翻凍。記住魚膠粉同糖一起(好似啫喱粉)落滾水就會好易溶了。至於紅豆沉底,我會將紅豆改最尾落,cream尾二落,即係先落椰漿同奶落去攤凍咗的魚膠粉糖水到。另外再將成盤白漿「坐」响大盤冰水到,一路搞才一路加入紅豆,漿遇冷變杰咗,咁d豆就唔會沉底了。
ry
|
Tubbies 發表於 18-12-24 16:59
呢個recipe液體(水椰奶)夾埋成2400ml,cream有1L,好heavy吓。想溶好魚膠粉,我會先將糖和魚膠粉搞匀後,倒 ...

我整第二次開始個次序就好似你咁,不過都失敗咗。下次再整就好似你教咁,坐响大盤冰水到試吓先。 唔該晒

好彩我每次都係整小份量,如果唔係食C我

另外我覺得哩個食譜#1 D糕雪凍後比較稠(實),如果想試嘅JM 可以加多小小液體。