激光修補視網膜,請問有無人做過

amych
|
視網膜變薄,要做激光修補,有做過既人,請問你地幾多歲要做。

因為發現現在有人十幾歲都要做
小草王道
|
amych 發表於 18-12-20 10:57

34歲 9百度近視
2月保左
amych
|
小草王道 發表於 18-12-20 13:21
34歲 9百度近視
2月保左

我都超深近視,1千1百幾,所以要做,但我年紀好大,但估唔到十幾歲都要做,都係視網膜變薄
小草王道
|
amych 發表於 18-12-20 16:23
我都超深近視,1千1百幾,所以要做,但我年紀好大,但估唔到十幾歲都要做,都係視網膜變薄
...

我是穿洞了
cbeyond
|
amych 發表於 18-12-20 10:57

唔關年齡事, 幾多歲都有可能
amych
|
小草王道 發表於 18-12-20 16:26
我是穿洞了

穿左先發現?好危險,有咩跡象,係唔係會黑左一邊?
amych
|
cbeyond 發表於 18-12-20 16:28
唔關年齡事, 幾多歲都有可能

我以為係日積月累,原來唔關年齡事
小草王道
|
amych 發表於 18-12-20 16:29
穿左先發現?好危險,有咩跡象,係唔係會黑左一邊?

想去做矯視,醫生check個時就發現 要補左才能矯
cbeyond
|
amych 發表於 18-12-20 16:30
我以為係日積月累,原來唔關年齡事

近視深, 天生視網膜薄,都有影響。
其實激光修補都唔算嚴重, 我今日做完, 明晚已經去左睇演唱會, 又煙火, 又激光都無事
手術反而嚴重, 要休息好耐。
Funny
|
小草王道 發表於 18-12-20 16:31
想去做矯視,醫生check個時就發現 要補左才能矯

我都係呀,仲補咗幾次添。最後我冇再做矯視,費事再搞隻眼。
amych
|
Funny 發表於 18-12-20 16:40
我都係呀,仲補咗幾次添。最後我冇再做矯視,費事再搞隻眼。

補左幾次咁多,點解會咁嚴重,你好深近視?
Funny
|
amych 發表於 18-12-23 19:28
補左幾次咁多,點解會咁嚴重,你好深近視?

我唔係好深近視,唔夠500度。我都唔知點解會咁。醫生話兩隻眼嘅視網膜都穿好多洞。
amych
|
Funny 發表於 18-12-23 19:31
我唔係好深近視,唔夠500度。我都唔知點解會咁。醫生話兩隻眼嘅視網膜都穿好多洞。
...

咁真係要小心啲同定期去檢查
晴雯
|
兩隻眼都做過,十幾年前了,之後懶都冇再去check過。
amych
|
晴雯 發表於 18-12-23 19:47
兩隻眼都做過,十幾年前了,之後懶都冇再去check過。

咁定期要去check 下,原來有機會要補幾次
牛奶草子
|
請問有邊間好?己有千幾近視
Minnacat
|
Funny 發表於 18-12-23 19:31
...

你家人有嗎?
Funny
|
Minnacat 發表於 18-12-23 20:17
你家人有嗎?

冇呀,得我係咁。
amych
|
牛奶草子 發表於 18-12-23 20:11
請問有邊間好?己有千幾近視

我係睇眼科醫生,其實我睇過3個醫生,頭2個係2年前已經叫我做,當時有啲怕,咁就再睇第三個醫生,佢話可以唔洗做住,之後keep住每年覆診,今次佢話做就安全啲,所以做左
winnie雲妮
|
我16歲因為左眼視網膜穿窿而做
17歲輪到右眼