飲得多汽水係咪對骨唔好?

Fanfan7321
|
今日同同事傾開佢話飲太多汽水好易有骨質疏鬆?真唔真呀?
超級特務
|
Fanfan7321 發表於 18-12-20 11:14
今日同同事傾開佢話飲太多汽水好易有骨質疏鬆?真唔真呀?

之前新聞有個接近100歲呀婆
日日可樂當水飲
佢話勸佢介口個家庭醫生都賣咗鹹鴨蛋
Fanny媽媽
|
回覆 超級特務 的帖子

我太婆當年又係日日一罐汽水, 直頭攞汽水撈飯, 但佢活到93歲先離世
kitbebe
|
只知糖份都好高!
bananaGi
|
超級特務 發表於 18-12-20 11:16
日日可樂當水飲

losttoa
|
Fanny媽媽 發表於 18-12-20 11:19
回覆 超級特務 的帖子

我太婆當年又係日日一罐汽水, 直頭攞汽水撈飯, 但佢活到93歲先離世 ...

撈飯
是是但但
|
係咪對骨唔好, 我就唔知喇。
但對牙肯定唔好囉! 上次睇牙時, 牙醫講架~

同埋上次睇過條片, COKE 可以拎黎當洗銀水咁用, 又可以愛黎洗個D 廚房漬.....睇完都覺得有D驚。因為當日睇完, 我同屋企人拎了媽咪條氧化佐既銀手鏈黎試, 浸佐一陣真係令佐好多......

之後我唔係好敢再飲汽水。
Poyau    發表於 18-12-20 11:48
baby_chu
|
我自己就咁諗.....
唔係齋飲汽水架嘛!
同埋飲咗,糖份高,你個人會有郁有活動,會消耗架嘛!
如果日日撻喺度唔郁只飲汽水就唔好啫!
Poyau
|
Fanny媽媽 發表於 18-12-20 11:19
回覆 超級特務 的帖子

我太婆當年又係日日一罐汽水, 直頭攞汽水撈飯, 但佢活到93歲先離世 ...

撈飯未試過 有創意
melo.t
|
適量飲冇野既
Wonderlady
|
超級特務 發表於 18-12-20 11:16
日日可樂當水飲

仲有一個,好似四川的人瑞,最討厭吃蔬菜,你話,醫生都唔一定絕對啱。
loved
|
股神巴菲特每日都飲五罐可樂,如果飲到好似佢咁有錢我又唔拘,大把營養師幫我哋調節返
靚豬豬
|
我舊公司個舊同事男,30歲左右,佢日日飲幾罐可樂,可樂當水,成個櫃桶都係可樂,最尾驗到有嚴重糖尿
Vin仔媽
|
記得聽過電台講對皮膚唔好
永遠一百分
|
特朗普都一日飲好多。哈
blackberry
|
是是但但 發表於 18-12-20 11:30
係咪對骨唔好, 我就唔知喇。
但對牙肯定唔好囉! 上次睇牙時, 牙醫講架~

我都試過用可樂浸锈鐵, 浸馬桶, 但都無乜用
我每日同亞仔share一罐, 唔係用嚟浪口, 蛀牙好多因素囉
circle119
|
在我聽聞耳中有二個、日日都要飲可樂

可樂當歺飲

約四十歲左右
女一個88左
男一個開個腦、好番、因開個腦間歇性失億
moon7632
|
我成日煮雞翼
stkyo
|