自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

超級特務 發表於 18-12-20 11:16
之前新聞有個接近100歲呀婆
日日可樂當水飲
佢話勸佢介口個家庭醫生都賣咗鹹鴨蛋

珍珠宮

回覆樓主:

可樂用的food acid 是phosphoric acid,太多是会引致骨質疏鬆㗎

google " Is too much phosphoric acid good for me"

找到"excessive phosphorus intake can put you at risk for osteoporosis and heart disease. Calcium and phosphorus work together to form and maintain healthy teeth and bones. The minerals need to be balanced in order to be effective.''

我知鄧伯伯也吸煙很久也很長命。。。咁唔代表吸煙有益,太多因素

自己選擇自己認為適當的diet 吧

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Fanfan7321 發表於 18-12-20 11:14
今日同同事傾開佢話飲太多汽水好易有骨質疏鬆?真唔真呀?
會超肥胖

男爵府

淨係知對身體唔好,同埋話男人飲得多會殺米青

伯爵府

超級特務 發表於 18-12-20 11:16
之前新聞有個接近100歲呀婆
日日可樂當水飲
佢話勸佢介口個家庭醫生都賣咗鹹鴨蛋

我阿婆學緊佢、九十幾日日食M記

伯爵府

Fanny媽媽 發表於 18-12-20 11:19
回覆 超級特務 的帖子

我太婆當年又係日日一罐汽水, 直頭攞汽水撈飯, 但佢活到93歲先離世 ...

我諗我小朋友廿歳後、出曬身唔駛我煩、我都會咁做

伯爵府

回覆樓主:

有時d野真係整定

我有朋友好養生、唔會食唔健康野、多菜少肉、出街食飯一定整碗水「浪」下啲送先放入口。

又食亞麻籽、小球藻果d

未夠四十五cancer去左。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

blackberry 發表於 18-12-20 12:24
我都試過用可樂浸锈鐵, 浸馬桶, 但都無乜用
我每日同亞仔share一罐, 唔係用嚟浪口, 蛀牙好多因素囉 ...

牙醫係咁講, even 唔係浪口, 唔係拎D 牙去浸, 間唔中飲當然冇問題啦~
但如果日日飲/ 常常飲, 對牙齒真係唔好。

其實之前新聞都有講過:
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20171210/1256659/

Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

是是但但 發表於 18-12-20 13:33
牙醫係咁講, even 唔係浪口, 唔係拎D 牙去浸, 間唔中飲當然冇問題啦~
但如果日日飲/ 常常飲, 對牙齒真係唔 ...

咁我又唔係否定,只係有啲說法如洗廁所咁係誇張左囉,我就唔會俾仔女臨瞓前/晚上食檸檬糖

水晶宮

blackberry 發表於 18-12-20 13:38
咁我又唔係否定,只係有啲說法如洗廁所咁係誇張左囉,我就唔會俾仔女臨瞓前/晚上食檸檬糖
...

洗廁所我又未試過, 不過上次浸過條鏈真係WORK, 令我好驚訝/ 驚嚇!
但又唔會完全唔飲, 只係間唔中飲吓囉~
天熱時, 灌D冰凍可樂落去, 炸一聲, 再er 一聲吐啖胃氣, 個下又真係好爽既~

Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

是是但但 發表於 18-12-20 13:46
洗廁所我又未試過, 不過上次浸過條鏈真係WORK, 令我好驚訝/ 驚嚇!
但又唔會完全唔飲, 只係間唔中飲吓囉~
...

打邊爐時,冰凍可樂係必須的

水晶宮

blackberry 發表於 18-12-20 13:50
打邊爐時,冰凍可樂係必須的

係喎, 唔知點解, 打邊爐係特別想飲架喎!

珍珠宮

回覆樓主:

太婆94,日日飲

民房

以前中學呀sir有講過汽水的汽會減低骨的密度, 令到D骨變得脆. 如果你真係長期飲開汽水都係check check好. 有機會要補反D鈣

洋房

都知道係多糖份, 飲太多都知道係對身體唔好...

洋房

healthymimi 發表於 18-12-20 12:42
可樂用的food acid 是phosphoric acid,太多是会引致骨質疏鬆㗎

google " Is too much phosphoric acid go ...

原來係真嘅, 終於解開呢個謎思
其實飲太多汽水都真係幾無益

首頁

尾頁

跳至