電視劇其實真系可以教壞細路

PrettyCatCat
|
尋晚返阿媽屋企做冬, 二個姨甥爭打機, 之後我竟然聽到個細姨甥同個大姨甥講: 誰大誰惡誰正確......
sweet__heart
|
睇電視係要有家長指引,唔係任佢睇有得佢睇,人地播放前都有警告,係你地自己無理會
李露眉
|
咁呢d 情節唔一定電視先有

最緊要教小朋友做好自己..

cycysuper
|
PrettyCatCat 發表於 18-12-20 11:28
尋晚返阿媽屋企做冬, 二個姨甥爭打機, 之後我竟然聽到個細姨甥同個大姨甥講: 誰大誰惡誰正確......
...

誰大誰惡誰正確,現實又係真嗰喎!!
Poyau
|
無奈此句為現實寫照
20150618bb
|
PrettyCatCat 發表於 18-12-20 11:28
...
有的教好左人但無人士講,好壞非常之抽象
|
cycysuper 發表於 18-12-20 11:39

其實我聽完扮聽唔到, 留番俾佢地自己教

I9528
|
唔一定
如果電視劇可以全部教壞,咁教育電視係咪可以全部教好?
fatpanda    發表於 18-12-22 10:42
是是但但    發表於 18-12-20 16:19
ching070707
|
我細個都係咁樣大

口頭禪黎咋 ,噏完一輪就唔嗡
|
ching070707 發表於 18-12-20 11:49
我細個都係咁樣大

口頭禪黎咋 ,噏完一輪就唔嗡

希望啦

seaman1982
|
講下啫,我細過夠成日叫水星力量變身,唔通我真係會變咩……
caryfox
|
seaman1982 發表於 18-12-20 12:57
講下啫,我細過夠成日叫水星力量變身,唔通我真係會變咩……
又係喎!⋯⋯仲要係兒童時段播出。
紫翹
|
...
呢句我仔都有講, 佢有講我知, 話對呢句野好反感
hellohellojenny
|
要家長陪同收看

V_VPONG
|
cycysuper 發表於 18-12-20 11:39

係大帥哥講出口啫!大家心中都個知道啦!
bbalien
|
講下講下就會變真,所以睇果陣要同佢講清楚,話呢d情節係作出黎既,如果唔係第一出去蝦蝦霸霸就大件事
dlee_ca
|
It is true.
siupigwai
|
...

係事實嘅野唔怕比小朋友知道囉。
小朋友唔會永遠係溫室,
你係想小朋友好應該趁此機會話佢知如遇到人咁對佢時應如何處理
做家長應以身作則令小朋友積極解決問題,
而不是一味逃避或將責怪推比人囉
lingfu
|
呢句說話
到大咗就會明白係真
只係俾細路太早認知現實如此
goat
|
8:30打後電視節目都要家長指引,