阿女手仔腳仔摸落好鞋

kcm81283
|
最近阿女手仔腳仔成日摸落去仲會有d鞋鞋地嘅feel,咁係咪因為天氣太乾先搞到咁架?
天降大任
|
都有機會,而家天氣都開始愈黎愈乾,太乾燥都會有呢個問題。
|

回覆 kcm81283 的帖子

Hi kcm81283,媽媽有冇同囡囡勤做保濕? 小朋友皮膚角質層比成年薄,天氣溫度/濕度改變,皮膚失去水份都可能會令囡囡手仔腳仔皮膚比較鞋,媽媽選擇中性/弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、沖涼時間唔好太耐,每次只用少量沖涼液,沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion,揸薄薄 橄欖油、椰子油,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收!
lalalalalan
|

我個女女都係咁樣,幾歲人仔手腳都好乾,仲鞋過我。之後我聽人話可以買d保濕沐浴露比小朋友用,而家d皮膚摸落都滑左好多!
kcm81283
|
天降大任 發表於 18-12-21 12:31
都有機會,而家天氣都開始愈黎愈乾,太乾燥都會有呢個問題。

原來係因為天氣乾,但我都有比佢搽cream喎...
kcm81283
|
[email protected] 發表於 18-12-27 17:58

Hi kcm81283,媽媽有冇同囡囡勤做保濕? 小朋友皮膚角質層比成年薄,天氣溫度/濕度 ...

有呀!都有keep住搽,唔知係咪都仲係唔夠呢?
kcm81283
|
lalalalalan 發表於 18-12-28 17:14

我個女女都係咁樣,幾歲人仔手腳都好乾,仲鞋過我。之後我聽人話可以買d保濕沐浴露 ...

你係買邊隻?我想參考下~
lalalalalan
|
kcm81283 發表於 18-12-31 12:08
你係買邊隻?我想參考下~

個隻係日本嘅care cera呀,佢有個隻ceramide保濕成分,可以幫到皮膚保濕鎖水。我自己就鍾意用佢橙色個支,因為我都怕小朋友3,4歲皮膚易敏感,而佢呢隻就冇加到香料,比小朋友用都安全好多。
winterjasmine
|
回覆 lalalalalan 的帖子

你呢隻我都有用呀,我貪佢冇加香料,呢d先岩小朋友搽
|
kcm81283 發表於 18-12-31 12:08
有呀!都有keep住搽,唔知係咪都仲係唔夠呢?

天氣乾燥有機會令bb皮膚乾甚至脫皮, 媽媽要幫佢再密D 搽潤膚乳, 搽既時候配合輕輕打圈按摩, 有助皮膚吸收架, 另外都要留意番唔好用太熱嘅水幫佢沖涼/抹面, 以免令膚更乾呀! 除左潤膚乳之外, 橄欖油、椰子油都可以作保濕作用, 媽媽有冇試過呢?
lisa_prosser
|
呢排太乾啦, 畀佢搽多D cream or lotion, Petite planet隻cream薄薄一層已經好保濕