網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想請教下,我淘寶 account 一直綁咗大陸支付寶(用 email 開)。最近開咗支付寶 HK,但用咗電話號碼開冇用淘寶 account 開,
我係咪要換綁番支付寶 HK 先用到佢俾錢?
因為付款搵唔到呢個選擇,我喺淘寶 app 嘗試激活支付寶 HK 佢又話我個手機號碼已被註冊。

大宅

如果用網頁付款,選支付寶hk,會有qr code畀你用支付寶hk掃碼,無綁定都得。
app的話,我好少用佢付款,無乜印象,要其他人解答啦

公爵府

NanaPig 發表於 18-12-20 12:29
想請教下,我淘寶 account 一直綁咗大陸支付寶(用 email 開)。最近開咗支付寶 HK,但用咗電話號碼開冇用淘 ...

本身有淘寶買野即係有支付寶戶口,裝完支付寶HK app,只要禁淘寶戶口登入就已經得~

你依家開左一個新既支付寶戶口,試下淘寶 app ,去右下我的淘寶,左上設置,賬戶與安全,支付寶綁定設置,睇下換唔換到你新開既支付寶戶口,不過如果有訂單未確認係換唔到~

子爵府

MiuMiuLi 發表於 18-12-20 20:25
本身有淘寶買野即係有支付寶戶口,裝完支付寶HK app,只要禁淘寶戶口登入就已經得~

你依家開左一個新既 ...

還要把淘寶APP轉為香港

我試過有朋友唔知,一直使用大陸的版本,佢奇怪一直見唔到,
後來我一睇,佢個樣並非地區選香港所以睇唔到支付寶HK

公爵府

ko3go 發表於 18-12-20 21:15
還要把淘寶APP轉為香港

我試過有朋友唔知,一直使用大陸的版本,佢奇怪一直見唔到,

樓主應該唔係睇唔到支付寶HK icon,係用唔到支付寶HK 比錢~

好多人裝完支付寶HK app,就順手註冊左佢,淘寶用戶其實已經有支付寶戶口,唔洗再註冊,只要直接登入就得,支付寶指示唔清晰,變左好多人出問題~

男爵府

回覆 yannc 的帖子

我都試過網頁版,但都係冇支付寶HK 呢個選擇

男爵府

回覆 MiuMiuLi 的帖子

係呀,我個淘寶 app 已經揀咗香港,亦見到支付寶 HK 呢個 icon,只係去到付款佢冇顯示呢個方法俾錢。

裝完我都有問過朋友用淘寶戶口開同唔用有乜分別,
不過佢哋都唔知,我又唔係成日淘就冇用淘寶戶口開,
真係冇諗過原來之後有影響。

多謝你建議呀!我諗真係要換綁先得。
但我落第二單先諗起可以用支付寶HK俾錢可能有 $20優惠,
第一單已經俾晒錢安排緊出貨,佢唔俾我換綁,
我又唔想為咗唔知係咪真係有ge優惠搞到咁麻煩,驚越搞越衰,
唯有等下次再淘先試啦。

公爵府

NanaPig 發表於 18-12-20 23:10

係呀,我個淘寶 app 已經揀咗香港,亦見到支付寶 HK 呢個 icon,只係去到付款佢冇顯 ...

依家淘寶有野買緊冇計,要等收左貨確認左付款先可以再試,不過我見過有人改到有人話改唔到,希望你順利改到

男爵府

希望啦。我唔係好識搞呢類嘢。
之前佢個迎新我都好蠢冇一開始揀,download 嗰陣係有嘢想用佢佢俾錢但又唔係用到迎新優惠ge店,
一心以為可以之後揀,點知原來俾過錢就冇得再攞迎新...
只怪自己冇仔細研究

公爵府

NanaPig 發表於 18-12-21 00:24

希望啦。我唔係好識搞呢類嘢。

重有同一個電話唔好登入兩個唔同既支付寶HK 戶口,又會有問題,例如之後可能再攞唔到支付寶HK D 優惠,又或者唔知幾時突然定義你係風險戶,要你比身份證做認證先可以再用,果陣又麻煩

首頁

尾頁

跳至