學音樂應該學咩先好?

albertwang
|
我之前幫囡囡報左名去學游水,但c6就話我成日都報d運動比佢,搞到佢唔似女仔,仲粗粗魯魯咁。所以佢叫我幫囡囡報d文靜嘅課外活動,我而家就諗緊報音樂,但唔知報咩先好,有冇咩意見可以比我?
我要做媽媽
|
不如你問下佢有冇興趣先?如果有興趣既話我覺得你可以咨詢下老師架
bchuma
|
albertwang 發表於 18-12-20 12:48
我之前幫囡囡報左名去學游水,但c6就話我成日都報d運動比佢,搞到佢唔似女仔,仲粗粗魯魯咁。所以佢叫我幫 ...

最緊要睇小朋友有無興趣 你帶佢去上體驗堂
jac.m
|
鋼琴或者小提琴個d?呢d都大路,同埋多人學。不過都睇小朋友本身對邊隻樂器有興趣先得。
GCHK
|
我覺得睇小朋友興趣比較重要
EstrellaDamm
|
學音樂/體育同文靜/粗魯根本無關係。。。

又,何謂「似女仔」呢?點解學習運動會搞到唔似女仔?你先生過慮了。
msming
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-22 02:44

又,何謂「似女仔」呢?點解學習運動會搞到唔似女仔?你 ...

同意,我女三四歲開始學游水,五歲半正式學樂器,一直到宜家,兩者都仍進行中(超過十年),冇人話過佢地粗魯喎
hoganbaby
|
msming 發表於 18-12-23 08:58
同意,我女三四歲開始學游水,五歲半正式學樂器,一直到宜家,兩者都仍進行中(超過十年),冇人話過佢地粗 ...

咁其實同佢本人性格都好有關係囉
msming
|
hoganbaby 發表於 18-12-25 10:52
咁其實同佢本人性格都好有關係囉

都係,有時亦睇你對粗鲁的定義係咩,可以係行為粗魯,亦可亦係言語粗魯,我女係街係好斯文,不過係屋企有時都會棟起腳坐,咁又叫唔叫粗魯又接受否呢?所以好睇自己点睇
haha748494
|
睇小朋友鐘意邊種樂器,話姐唱歌。
ppche
|
學音樂多數都係學樂器,如果你想特別d,不過睇下你囡囡鍾唔鍾意唱歌?學呢個都幾好!我小朋友都有學~~
albertwang
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-22 02:44

又,何謂「似女仔」呢?點解學習運動會搞到唔似女仔?你 ...

我都唔知,佢固有諗法就係女仔就要斯文文靜
albertwang
|
haha748494 發表於 18-12-25 23:01
睇小朋友鐘意邊種樂器,話姐唱歌。

我都有諗過呀,小朋友都幾鍾意唱下歌仔咁
albertwang
|
ppche 發表於 18-12-28 13:05
學音樂多數都係學樂器,如果你想特別d,不過睇下你囡囡鍾唔鍾意唱歌?學呢個都幾好!我小朋友都有學~~ ...

嗯,唱歌都好!佢有時係屋企都會自己唱下歌仔咁。但可以去邊度學呀?
ppche
|
albertwang 發表於 18-12-28 15:13
嗯,唱歌都好!佢有時係屋企都會自己唱下歌仔咁。但可以去邊度學呀?

我個仔仔依家就係rainbow melody度學,佢地教唱歌個個florence老師幾好,平時上堂會用故事方式去教,令到小朋友容易投入。佢地呢間仲有好多演出機會比小朋友,好似之前開放日個陣,仔仔都有份一齊表演。
haha748494
|
回覆 albertwang 的帖子

主要唱歌暫時唔洗投資太多金錢,以後慢慢發掘,真系有興趣再投資。
IloveKpop
|
ppche 發表於 18-12-28 16:35
我個仔仔依家就係rainbow melody度學,佢地教唱歌個個florence老師幾好,平時上堂會用故事方式去教,令到 ...

教唔教大細大人?