有無人知公屋加名除名要唔要見主任

kaman0617
|
有無人有相關經驗?
叮妹
|

……
Joeyyin
|
除名唔使,填份除名表同交地址證明,唔使親身去。
加名要填入息證明加見主任
mike89
|
Joeyyin 發表於 18-12-20 13:54
...

借問聲交地址証明係交邊位的 搬走果個定留係度果個
kaman0617
|
...

其實我有問過屋邨辦事處,佢答的好含糊,不停叫我比戶主個名佢
其實係我想除名,叫戶主加埋媳婦同個孫名,但戶主又唔想煩我先要問清楚到底係點
kaman0617
|
mike89 發表於 18-12-20 14:02
借問聲交地址証明係交邊位的 搬走果個定留係度果個

應該係要交搬走個個
kaman0617
|
...

我想問見主任,係全家有名個啲去見,定係戶主+加名既一齊去見?
olkan
|
...

被除名嘅人在生,主任應該會聯絡當時人,問明原因,嚴格的會要當時人出示新住址證明,申請表簽名資料同之前一樣。
聽聞有戶主唔滿意家庭成員唔俾家用,話要除佢名,主任話唔可以單方面除佢,要當時人自己同意先除倒。
kaykay0727
|
kaman0617 發表於 18-12-20 13:38
有無人有相關經驗?

我n年前除名係要見主任的,要拎埋租約,其它唔記得,太耐了
kaman0617
|
olkan 發表於 18-12-20 14:12
被除名嘅人在生,主任應該會聯絡當時人,問明原因,嚴格的會要當時人出示新住址證明,申請表簽名資料同之 ...

我都有聽聞戶主唔可以單方面除名,要成員同意先做到。
個問題係戶主唔想全家見主任,唔想煩所以叫我唔好除名,個問題我又唔係住係到,我想抽白居易
Joeyyin
|
kaman0617 發表於 18-12-20 14:21
個問題係戶主唔想全家見主任,唔想煩所以叫我唔好除 ...

唔使戶主去!你自己去同帶你地址證明就可以,我係已婚搬出所以除名(上個星期先除完)我老公前幾年除都係佢自己親身去出示身分證就可以

加名!係要全家人既入息證明,要拎份表返公司填再交俾主任批准,比較麻煩,但唔過入息就可以(唔係申請公屋的入息,係交租的入息,過左可能唔批或者要交倍半)
利申:我爸爸岩過左身,轉左我媽戶主,加除我名加我哥名
olkan
|
kaman0617 發表於 18-12-20 14:21
個問題係戶主唔想全家見主任,唔想煩所以叫我唔好除 ...

你抽白居易,你想確實啲,不如問主任之餘,又打去熱線問,對照吓佢哋口徑是否一樣。
kaman0617
|
Joeyyin 發表於 18-12-20 14:36
唔使戶主去!你自己去同帶你地址證明就可以,我係已婚搬出所以除名(上個星期先除完)我老公前幾年除都係 ...

多謝你解答,因為我係已婚所以想除名,個職員話除名要戶主簽名,叫我填完表交番就可以。
kaman0617
|
Joeyyin 發表於 18-12-20 14:36
唔使戶主去!你自己去同帶你地址證明就可以,我係已婚搬出所以除名(上個星期先除完)我老公前幾年除都係 ...

咁你哥要唔要去見主任?
Joeyyin
|
kaman0617 發表於 18-12-20 15:58
咁你哥要唔要去見主任?

我哥未搞加名,我上次除名時順便問埋炸