影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

rose-mag 發表於 19-1-16 02:39
小說有好多情節都係後面解番前面嘅迷,劇已經按時序講,但始終篇幅唔少又多人物,係難搞d, 仲要改劇情,就 ...

可以透露小說情節嗎? 高級大白花小秦氏出手,盛大奶奶王氏果個惡毒家姐康姨媽,曼娘?

Thanks thanks

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Tebing 發表於 19-1-16 07:48
可以透露小說情節嗎? 高級大白花小秦氏出手,盛大奶奶王氏果個惡毒家姐康姨媽,曼娘?

會唔會俾人打架?

小秦氏一心以為顧大哥死咗後,侯爵之位就落入佢仔顧廷煒手上,點知顧廷燁風光回歸,佢一心害顧廷燁,後來更遷怒明蘭,要害死佢。康姨媽就心術不正,為一己之利,聯合小秦氏曼娘想將康家庶女嫁俾顧廷燁為妾。。。當然壞人唔會有好報。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

c.vieri 發表於 19-1-16 01:25
我覺得顧二叫石頭幫佢,應該係想諗辦法攪和明蘭同賀弘文嘅提親

連嬤嬤都睇得出顧二有心上人,可能 ...

顧二真係唔錯,佢一知明蘭同賀家有親事
就問下聘未?又馬上去查賀家背景
雖然安排表妹去搵弘哥,比明蘭知道
弘哥還有這個表妹!明蘭可以再三思量
在這事上,我覺得呢,
顧二在義,佢唔想明蘭嫁後唔幸福
就算明蘭唔係嫁比佢但都唔想佢嫁個唔好
顧二在私,佢又多個機會爭取一下嘛

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-16 08:21
會唔會俾人打架?

小秦氏一心以為顧大哥死咗後,侯爵之位就落入佢仔顧廷煒手 ...

以前顧可能仲會相信
但佢自己親身體會到小秦氏當天怎對佢
加上曼娘又有前科,唔會再咁易信佢地
佢個心一早在明蘭到
佢知明蘭人品明蘭的好
所以其他白蓮花,綠茶婊休想害明蘭

明蘭又唔係蠢,佢忍林小娘同墨蘭忍左咁多年,咩戲碼都見識過,佢仲會咁易被人害

男爵府

tpyjasmine 發表於 19-1-16 09:40
以前顧可能仲會相信
但佢自己親身體會到小秦氏當天怎對佢
加上曼娘又有前科,唔會再咁易信佢地

剛睇完琴晚兩集…好睇
但有啲唔明;
困住小公爺阿娘嘅係貴妃?
兌皇係小公爺外父?
貴妃同兌皇開斯?
兌皇一家都 連帶小公爺老婆都
最後同貴妃一齊話想殺小公爺阿娘嘅係邊個?
二叔終於對明蘭上心;
明蘭仲傻間間咁
二叔阿哥睇樣果頭近

公爵府

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-16 09:47
剛睇完琴晚兩集…好睇
但有啲唔明;
困住小公爺阿娘嘅係貴妃?

困住小公爺娘的是榮貴妃
榮貴妃的妹妹比郡主同邕王妃害死的
兗王要謀朝篡位,所以連同榮貴妃做反
榮貴妃同兗王講要殺死郡主
郡主就扮癲左就冇事!
死的是邕王一家,不是兗王
而兗王造反,被顧二一箭殺死

明蘭個心是很感激顧二對她的好
已經講埋會用命去報答
我覺得明蘭是有感覺到顧二對自己上心
不過佢是女仔唔想多想吧

盛二哥同顧二好似,啲衫又係困啲色
頭髮又梳到一樣,好難分

水晶宮

rose-mag 發表於 19-1-16 08:21
會唔會俾人打架?

小秦氏一心以為顧大哥死咗後,侯爵之位就落入佢仔顧廷煒手 ...

唔會la

水晶宮

曼娘又出現?

公爵府

Tebing 發表於 19-1-16 10:39
曼娘又出現?

會架,反黎痴金糠呀!
又用白蓮花手法囉!

公爵府

睇黎劇集唔會太講墨蘭嘅事了
主要講顧二同明蘭嘅事
講小秦氏點對付顧二,又點害明蘭
都好期待睇

水晶宮

tpyjasmine 發表於 19-1-16 11:05
會架,反黎痴金糠呀!
又用白蓮花手法囉!

做曼娘那個女演員在獨孤天下都是做呢類人.....

水晶宮

tpyjasmine 發表於 19-1-16 11:07
睇黎劇集唔會太講墨蘭嘅事了
主要講顧二同明蘭嘅事
講小秦氏點對付顧二,又點害明蘭

但係我想看墨蘭點可憐.....

公爵府

Tebing 發表於 19-1-16 11:20
做曼娘那個女演員在獨孤天下都是做呢類人.....

係呀,嗲聲嗲氣

公爵府

Tebing 發表於 19-1-16 11:21
但係我想看墨蘭點可憐.....

但得返三幾集就完了
應該都會交代下墨蘭嫁後嘅情況嘅
但主要是講返顧二同明蘭條線
小公爺條線又返黎了

男爵府

tpyjasmine 發表於 19-1-16 11:36
但得返三幾集就完了
應該都會交代下墨蘭嫁後嘅情況嘅
但主要是講返顧二同明蘭條線

我真心覺得小公爺好煩!

水晶宮

wing_19870612 發表於 19-1-16 12:36
我真心覺得小公爺好煩!

x2

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

王國長老

咁嘅大話都講得出?話顧二想娶如蘭,長柏你都得架啦。盛老爹就醒啦:點解我覺得係講緊明蘭?咪就係明蘭囉。長柏都話顧二呢番話一套一套,似係謀劃咗好耐!

顧二幫明蘭摔腳時問佢;咁你未來相公呢?明蘭話:咁耐嘅我點知喎。顧二:你唔知,我知(咪就係面前嘅女囉,傻妹)。

珍珠宮

環保接龍勳章

wing_19870612 發表於 19-1-16 12:36
我真心覺得小公爺好煩!

x 3

當時小公爺被迫娶縣主女同顧二郞一席話, 顧都話佢鐘意明蘭就一早講同行動, 拖拖拉拉直到打馬球幫到出晒面, 嗰個縣主先睇中佢, 件事鬧到沸沸揚揚, 明蘭名聲都被影響。

已經負左人一次, 仲要再搞人, 正常女人都唔會再so佢。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 19-1-16 14:52
咁嘅大話都講得出?話顧二想娶如蘭,長柏你都得架啦。盛老爹就醒啦:點解我覺得係講緊明蘭?咪就係明蘭囉。 ...

你唔洗訓架

尋晚香港時間零晨二點幾你仲覆我,今朝見你又覆其他jm

首頁

尾頁

跳至