影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rose-mag 發表於 19-1-17 16:32
其實顧家問題好多,早於未娶白氏已分家,
顧老爺鍾意大秦氏,十年冇所出都唔肯納妾,
被朝庭追收欠債,其 ...

顧候爺都對白士有情?
咁點解佢知道啲下人胡說八道話白士害死大秦士又唔出聲

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tpyjasmine 發表於 19-1-17 00:34
哦,原來如此!
不過未知真身幾時出場
暫時都係人地講佢身分咋

康姨媽係張棪琰,琅琊榜個蒞陽長公主。

話說知否都有D琅琊榜人:
盛長楓(穆青)
袞王(夏江)
趙宗全(沈追)
齊國公爺(卓鼎風)

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

tpyjasmine 發表於 19-1-17 16:34
哦,原來如此!
不過未知真身幾時出場
暫時都係人地講佢身分咋

琴晚果集二叔突然說要成親…
令我諗起佢同趙閃婚

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-17 00:53
顧候爺都對白士有情?
咁點解佢知道啲下人胡說八道話白士害死大秦士又唔出聲
...

因為佢更愛大秦氏,對佢心中有愧,因為家族要佢娶白氏,
令大秦氏一病不起,佢自己間接害死最愛嘅女人,
所以遷怒於白氏,但白氏雖非官宦人家又非貴族,
但有禮大方,又生得靚,顧侯對佢無情就唔會錫二郎,
白氏如非難產死一屍兩命,佢同顧侯唔只一個仔。
而且點澄清?話自己娶白氏係為咗錢?事實又真係,
貴族嫁娶富戶被人覺得低俗銅臭,被人睇唔起,
本身背後又咁唔光彩,令顧侯更加唔願去搭理,
有更多人對死去嘅大秦氏同情,多少彌補佢嘅愧疚心。

男爵府

tpyjasmine 發表於 19-1-17 16:07

哇,原來未刪減版比tv版差成集半 ...

我睇咗38集…但未到二叔同明蘭表百

男爵府

rose-mag 發表於 19-1-17 16:57
因為佢更愛大秦氏,對佢心中有愧,因為家族要佢娶白氏,
令大秦氏一病不起,佢自己間接害死最愛嘅女人,
...

原來白士唔係因為生二叔而死
我又睇漏唔知邊度
好似每個版本都唔同咁

王國長老

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-17 00:42
病哥驚大娘會 佢同老婆所以比返家產二叔?

大娘拉攏顧大哥,想話過繼一個仔俾佢,
於是有仔承受爵位就唔駛傳俾二叔,
咁一來顧二唔會俾面佢,佢死後孤兒寡婦,
小秦氏係咩人,你估大哥唔知?大哥臨死前公開一切,
俾番應得家產顧二,再應承永不納繼子,
佢死後就一定係顧二襲爵,咁顧二會念下佢而照顧家小,
如果顧二對長嫂唔好,會俾人話寡情,薄待長嫂,
官場中都要講名聲,當時不孝不忠係大罪,
皇帝都唔敢對往太后不敬,何況當時重文輕武,
武將私生活要檢點,內宅不和亦會被彈劾。
顧大哥都好醒,可惜佢老婆死蠢又自私,
後面居然同小秦氏夾計害明蘭。

小秦氏知道難以對付顧二,就專注喺佢出外打仗時害明蘭,
後來更要致佢於死地,三番四次想方法害佢同BB,
心腸毒到不得了,最後佢一房人都不得善終。

王國長老

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-17 17:01

顧二同明蘭同病相憐,兩個阿媽都係因為生細佬妹而死,一屍兩命。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 19-1-17 16:54
康姨媽係張棪琰,琅琊榜個蒞陽長公主。

無記錯仲有紀王同夏江同埋越貴妃

水晶宮

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-17 17:01

唔係呀,白氏係生完顧二之後好耐先死

公爵府

c.vieri 發表於 19-1-17 16:44
仲黎呀 洗唔洗咁多戲份呀

編劇知知咁做會令睇嘅人反感架。

所以預左今晚兩集會悶同嘔血

水晶宮

tpyjasmine 發表於
所以預左今晚兩集會悶同嘔血

頭先去左YouTube 睇左今晚小小預告見小公爺走去質問顧二真係覺得佢好差煩,好似成世人只係為同明蘭結婚而活,無其他事做咁。

公爵府

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-17 16:57
我睇咗38集…但未到二叔同明蘭表百

未到?昨晚MyTV super 38集尾
顧二就講左幾時開始就決定要娶佢
可能你睇緊未刪減版,所以未睇到
要問問樓主了

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-17 16:44
康姨媽係個好自私又霸道嘅人,佢唔見得人好過佢,
佢要人人聽佢話,佢鍾意嘅見好嘅就要搶,
佢衰格到原本 ...

想問,咁康姨媽位庶女係做嫁左比顧做妾?

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-17 17:10
大娘拉攏顧大哥,想話過繼一個仔俾佢,
於是有仔承受爵位就唔駛傳俾二叔,
咁一來顧二唔會俾面佢,佢死後 ...

唉,小秦氏又係自己攞黎
明明顧二對佢真心
佢要爵位,你同佢講自然會比你
搞三搞四!心理有問題就睇大夫啦!
好想大巴大巴咁升佢

男爵府

tpyjasmine 發表於 19-1-17 17:36
未到?昨晚MyTV super 38集尾
顧二就講左幾時開始就決定要娶佢
可能你睇緊未刪減版,所以未睇到

我剛開賣tv嚟睇…
同我網上睇第38集唔同;
網上38集尾係大娘去搵如蘭講二叔想娶佢

公爵府

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-17 21:35
我剛開賣tv嚟睇…
同我網上睇第38集唔同;
網上38集尾係大娘去搵如蘭講二叔想娶佢

唔同地方有唔同版本

珍珠宮

呢部劇宜家係大陸好熱播

王國長老

c.vieri 發表於 19-1-17 17:15
無記錯仲有紀王同夏江同埋越貴妃

係呀,紀王瘦咗,差d唔認得。
越貴妃今次又係貴妃,佢果場替妹妹報仇殺人做得好好。

王國長老

tpyjasmine 發表於 19-1-17 17:37
想問,咁康姨媽位庶女係做嫁左比顧做妾?

冇可能,佢想夾硬嚟,明蘭點會肯,只係當時顧二出征,佢喺屋企更加唔可能,直情會趕佢地全部人走,小秦氏專等顧二唔喺屋企就耍黑心。以前d人好變態,當女人係禮物,顧二有個對頭送個女人俾佢做妾,唔收又唔得,不過顧二唔理佢,由佢喺府中住,但顧府太多老侯府中舊人同閒雜人,顧二同明蘭花咗好多時間先至收報內宅嘅人。

首頁

尾頁

跳至