請教新年安置姐姐問題

JNF
|
姐姐係印尼人,新年前剛返工所以新年無假放。如果新年個幾日我全家會出去探親(香港),應該帶埋佢好定留佢自己係屋企?要唔要俾利是佢?

另外,如果提供床尾3層小櫃/架佢放野夠唔夠。風扇要提供佢嗎
細姐姐
|
JNF 發表於 18-12-20 14:28
姐姐係印尼人,新年前剛返工所以新年無假放。如果新年個幾日我全家會出去探親(香港),應該帶埋佢好定留佢 ...

工人留家清潔,帶埋去,好似要人俾利是

自己是要俾佢利是的

風扇是要提供的
月亮BB
|
姐姐係印尼人,新年前剛返工所以新年無假放。如果新年個幾日我全家會出去探親(香港),應該帶埋佢好定留佢 ...

我工人初一會主動跟我出去逗利是,講真就算工人不跟我出去,熟的親戚都會派一份給她。
乂心淡乂
|

有個問題 如果初二有事 想請姐姐唔好放假 咁要點補比佢呢 要唔要補雙??
Ol0314
|

無論返幾耐 新年呢類的勞工假一定要放
唔可以唔放 無得補錢
Ol0314
|
乂心淡乂 發表於 18-12-22 23:35
有個問題 如果初二有事 想請姐姐唔好放假 咁要點補比佢呢 要唔要補雙??

如果真係要佢初二返工 之後補返假 唔可以補錢

ninachu
|

我有俾利是,都有帶埋工人去幫下手順便俾佢去逗利是
sleeppig1
|
Ol0314 發表於 18-12-25 11:16
無論返幾耐 新年呢類的勞工假一定要放
唔可以唔放 無得補錢

勞工假要放, 但未做夠3個月放勞工假係無薪, 而且勞工假唔一定要正日放, 可以另定日子放
但姐姐通常唔想放無薪勞工假, 所以有啲僱主會將勞工假調去休息日放, 一星期一日的休息日就當返工補錢, 咁就變相唔使扣姐姐放假的錢

其實結果都係一樣, 勞工假當日返工, 休息日當日放假, 不過個假期名唔同
唔知我有冇理解錯?
Ol0314
|
sleeppig1 發表於 18-12-26 13:09
勞工假要放, 但未做夠3個月放勞工假係無薪, 而且勞工假唔一定要正日放, 可以另定日子放
但姐姐通常唔想放 ...

無。仲係非常聰明的做法
但要解釋清楚比外傭知
唔係佢以為僱主刻扣假期