塊臉成日都生粒粒

心傷
|
成日都會咁, 已經做足護膚程序, 但都會生好多粒粒, 有冇人可解答
candyminmin
|
我都係咁!留名求救
meex2
|
心傷 發表於 18-12-20 14:37
成日都會咁, 已經做足護膚程序, 但都會生好多粒粒, 有冇人可解答

Mee too after doing laser facial.
washaho
|
其實要睇返你個底係點先,因為真係人人唔同。好似我咁,有時食錯野都會生粒粒架,去做下facial ,俾人幫你搞搞佢啦 我就改善左好多,你加油
cakii
|
試下睇你做開美容院有無植酸做
meex2
|

Will the 粒粒eventually go away or do I need to do facial to get rid of them?
sandymama101
|
係咪用開嘅護膚品唔岩你用?有無試過出去美容院比人清清?
xxxwing
|

我覺得你做得太足,皮膚可能負荷唔到,生曬粒粒
adayeungpp
|

你用咩清潔mask? 幾耐做一次?
winkkkybaby
|
我都會呀!求救求救求救
xxxwing
|

塗上太多護膚品在臉上的話,有機會加重臉部角質的負荷,甚至會有一個倚賴性,長此下去很容易會讓皮膚不能自然分泌油脂,繼而引起皮膚敏感問題。
建議使用護膚品,要一樣起兩樣止,T字位要選用爽身護膚品,而U字位則可以使用潤而不膩的產品。

首先要選對洗臉用品,因為香港天氣污染問題嚴重,選用好的洗臉產品是護膚最重要的一步。第二,可以加上爽膚水,令角質層軟化。最後塗上適合自己的面霜已經很足夠,至於其他用品例如精華等都不需要經常使用。

sambebe
|

粒粒你係指暗粒定暗瘡?
心傷
|
sambebe 發表於 19-1-3 23:29
粒粒你係指暗粒定暗瘡?
兩樣都有呀

心傷
|
adayeungpp 發表於 18-12-29 18:29
你用咩清潔mask? 幾耐做一次?

我用清潔泥mask, 一星期兩次

心傷
|
xxxwing 發表於 19-1-3 22:57
塗上太多護膚品在臉上的話,有機會加重臉部角質的負荷,甚至會有一個倚賴性,長此下去很容易會讓皮膚不能自 ...

我呢個星期幾乎成臉都生晒粒粒同暗瘡, 即係精華果d唔駛成日用? 我買既時候佢話要早晚都要用, 咁即係隔幾日先用?

starrymama
|
之前搞好耐, 又針清又搽呢樣個樣, 又係咁. 根本清左舊的, 新的又生.

特然有一日洗面時覺得塊面滑左, 有再咁多突起. 就好左.
其間冇轉過任何嘢.

皮膚係咁, 要好時會好. 差時點搞到冇用. 唯一係清潔要做足.
Yiyi1008
|
洗面吾乾淨都會生
xxxwing
|
心傷 發表於 19-1-11 09:39
我呢個星期幾乎成臉都生晒粒粒同暗瘡, 即係精華果d唔駛成日用? 我買既時候佢話要早晚都要用, 咁即係隔幾 ...

啲Sales 一定係咁講緊,
話咩一定要用晒成set啊,我以前出去買護膚品,話我出油因為唔夠水, 其實面皮膚出唔出油係關個基因問題,我自己諗可能唔夠水都有小小關係,但絕大關系係關基因問題~所以皮膚靚唔靚可以係天生,當然後天保養都好重要

以家有事仲聽到啲sales 話你如果面太油又啲補啲油啊,太乾又叫你補油啊⋯⋯等等
你諗下乾肌又補油、油肌又補油
根本就唔係咁樣
唔好信,佢地想sale你買一定會咁講~
佢地唔係你嘅皮膚科醫生~
我之前就係用得太多,搞到生曬粒粒,皮膚愈黎愈差,仲有啲慢性過敏,仲唔知點解舊年患咗玫瑰座瘡

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
littlebabymami
|
皮膚過敏?有無去睇醫生啊?
欣媽媽
|
回覆 xxxwing 的帖子

我都煩緊豆豆問題,我係好易爆蒼既人 ,現 考慮緊睇皮膚科醫生好, 還是去美容院攪攪好? 但之前我每週都好勤力去美容院針清 , 剷死皮 …… 嗰排咪又係有蒼蒼生。
怎樣才可對症下藥呢