租金問題

LingXin
|
現時樓價下跌 另一單位同自己現時住緊噶同一面積 但就比自己住緊平租700蚊/一個月 點樣同業主傾 會有減租的可能性呢?
NatalieTY
|
LingXin 發表於 18-12-20 15:11
現時樓價下跌 另一單位同自己現時住緊噶同一面積 但就比自己住緊平租700蚊/一個月 點樣同業主傾 會有減租 ...

減租好難..傾下唔加咁多可能性大d
LingXin
|
NatalieTY 發表於 18-12-20 15:13
減租好難..傾下唔加咁多可能性大d

不過租左2⃣️年 未加過租
NatalieTY
|
LingXin 發表於 18-12-20 15:14
不過租左2⃣️年 未加過租

你業主幾好喎,我都租左2年,過左死約就加1x%租
Poyau    發表於 18-12-21 01:33
LingXin
|
NatalieTY 發表於 18-12-20 15:34

咁我都係唔好意思開口減租
20150618bb
|
LingXin 發表於 18-12-20 15:11
現時樓價下跌 另一單位同自己現時住緊噶同一面積 但就比自己住緊平租700蚊/一個月 點樣同業主傾 會有減租 ...
話比佢聽唔再租[但是你是否準時交租個隻]再有個方法[交一年租金]呢個可會再平的
kavenzou
|
NatalieTY 發表於 18-12-20 15:34

好狼喎!之前平租?
LingXin
|
20150618bb 發表於 18-12-20 15:44
話比佢聽唔再租[但是你是否準時交租個隻]再有個方法[交一年租金]呢個可會再平的
...

我好准時交租 有少量月份係當日晤記得交 會第二日交
SandyBabyChu
|
準時交租係租客嘅責任
爭幾多都未試過傾減租, 只係希望佢下次唔會加咁多
NatalieTY
|
kavenzou 發表於 18-12-20 15:47
好狼喎!之前平租?

淨係租金平,但不包管理費,加左之後係市價,我地交埋管理費其實比市價高
20150618bb
|
LingXin 發表於 18-12-20 15:54
我好准時交租 有少量月份係當日晤記得交 會第二日交
而家準時,已經好租客