可否吃豬肉? 豬瘟失控殺到廣東, 私肉攻港後患無窮

saming999
|
依家係咪唔食好過食?

https://www.youtube.com/watch?v=H_h45Csg6ws

查看相片

非洲豬瘟殺入廣東,全國共廿三省市區淪陷!珠海市香洲區一個屠宰場昨日(19日)確診非洲豬瘟疫情,十一隻豬發病後全部死亡。當局已將屠宰場一帶列為疫區,並封鎖疫區。現場消息稱,屠場疑因遲報,令病豬進入屠場,引致疫情大爆發,有一千五百九十八隻豬被撲殺。另因兩個月前珠海有豬隻感染可疑病毒死亡,但官方稱與非洲豬瘟無關,現時當地爆疫情,外界質疑當局瞞報。珠海與香港僅一水之隔,當地私宰病豬會否殺進香港,令香港爆發疫情,惹人關注。

https://hk.news.yahoo.com/%E8%B1%AC%E7%98%9F%E5%A4%B1%E6%8E%A7%E6%AE%BA%E5%88%B0%E5%BB%A3%E6%9D%B1-%E7%A7%81%E8%82%89%E6%94%BB%E6%B8%AF%E5%BE%8C%E6%82%A3%E7%84%A1%E7%AA%AE-214500250.html

東方日報
2018年12月20日

hnh_mami
|
saming999 發表於 18-12-20 15:41
依家係咪唔食好過食?

我而家好小係街市買豬肉,多數係超市買,買本地豬,雖然貴啲但覺得乾淨啲。
saming999
|
hnh_mami 發表於 18-12-20 15:44
我而家好小係街市買豬肉,多數係超市買,買本地豬,雖然貴啲但覺得乾淨啲。
...

好的謝謝你!因為我幾鐘意食叉燒, 所以唔知係咪呢排最好唔食?
tsung
|
停食一排先
Poyau    發表於 18-12-21 02:16
saming999
|
tsung 發表於 18-12-20 15:50
停食一排先

好的謝謝你
andyman
|
tsung 發表於 18-12-20 15:50
停食一排先

凍肉50年不變
Poyau    發表於 18-12-21 02:16
艾菲BB
|
我而家都暫時停買大陸豬同D雜丸(因為唔知邊度製)
saming999
|
艾菲BB 發表於 18-12-20 16:37
我而家都暫時停買大陸豬同D雜丸(因為唔知邊度製)

我明天早餐都要停雪菜肉絲米
tsung
|
saming999 發表於 18-12-20 16:21
好的謝謝你

tsung
|
andyman 發表於 18-12-20 16:27
凍肉50年不變

Mm233
|
大陸唔入美國豬入俄豬送埋豬瘟
lam133
|
大前日食豬扒,昨日食焗豬扒飯
opl2
|
講左好多次話食丹麥豬嫁啦,成日話要新鮮新鮮,好多人真係唔知死,食埋 d 咁嘅野
小金名
|
小心豬肉製品⋯ 餃子呀午餐肉呀等⋯
teaspoon
|
就算無病,國內既飼養方式用太多抗生素,藥物果啲。
Poyau    發表於 18-12-21 02:17
Fan0129
|
我無食一排啦 之前有朋友叫唔好食 特別系腸 丸 加工食品
saming999
|
Fan0129 發表於 18-12-20 19:10
我無食一排啦 之前有朋友叫唔好食 特別系腸 丸 加工食品

我先排因宗教理由唔食牛, 呢排又要因豬瘟理由唔食豬, 今回真的GG了, 可以練仙了
Fan0129
|
saming999 發表於 18-12-20 19:28
我先排因宗教理由唔食牛, 呢排又要因豬瘟理由唔食豬, 今回真的GG了, 可以練仙了
...

食魚 食雞
再唔系咪食外國豬囉 貴啲
saming999
|
Fan0129 發表於 18-12-21 00:56
食魚 食雞
再唔系咪食外國豬囉 貴啲

好的謝謝你 (今朝轉食魚柳炒蛋)