保費融資一問

Rainy
|
請問有無人做過? 安全嗎?
大力大力
|
Rainy 發表於 18-12-20 15:55

一句到尾,沒有50萬存款保障~
wallshar
|
Rainy 發表於 18-12-20 15:55

唔明問題,保險公司安全?定係問可唔可以安全地賺得更多?
pokson
|
而家仲搞保費融資? 仲有肉食架咩? 利息上升緊喎, 又無利息封頂, 小心D好
hanxunv
|
大力大力 發表於 18-12-20 17:56
一句到尾,沒有50萬存款保障~

猶記得金融海嘯時,不同的金融機構都受到波及,其中友邦保險(01299)亦受到母公司的財困影響。由於友邦在港的客戶多不勝數,當時香港保監專員、庫務局局長、財政司司長,以至特首都出來為友邦「站台」,這亦是所謂的大而不倒(Too Big To Fail)。

還有什麼50萬存款保障問題
新人物
|
pokson 發表於 18-12-21 13:47
而家仲搞保費融資? 仲有肉食架咩? 利息上升緊喎, 又無利息封頂, 小心D好

有cap既!
Rainy
|
pokson 發表於 18-12-21 13:47

9厘喎

wy_yen
|
Rainy 發表於 19-1-3 16:48
9厘喎

乜野9厘?
YanYan0116
|
Rainy 發表於 19-1-3 16:48
9厘喎

保本及保証回報嗎?
Rainy
|
YanYan0116 發表於 19-1-3 18:53
保本及保証回報嗎?

yes ar.... 唯一驚保險公司執笠...
Rainy
|
回覆 Rainy 的帖子

我5年前做過, 當時4厘幾, 無玩槓桿, 岩岩拎返錢, 証實係真係保證的.
而家銀行又叫我買, 有9厘, 係用槓桿, 所以咪上來問下有無人做過

psyui
|
Rainy 發表於 19-1-4 11:52
回覆 Rainy 的帖子

我5年前做過, 當時4厘幾, 無玩槓桿, 岩岩拎返錢, 証實係真係保證的.
想問現在依然有5年PLAN? 無玩槓桿, 有幾多厘?
Rainy
|
回覆 psyui 的帖子

4厘, 5年, 但加息週期啦, 銀行做定期一年都差不多有3, 所以呢個唔諗啦
psyui
|
是否美金單?
wallshar
|
Rainy 發表於 19-1-4 13:01
回覆 psyui 的帖子

4厘, 5年, 但加息週期啦, 銀行做定期一年都差不多有3, 所以呢個唔諗啦 ...

5年4厘,過不失,如果銀行有極低息的credit line 提供,即係唔會被绑死5年,反而可以考慮。
psyui
|
4厘, 5年, 是否泰禾人壽的泰尊寶儲蓄保障計劃?
Rainy
|
psyui 發表於 19-1-4 14:10
4厘, 5年, 是否泰禾人壽的泰尊寶儲蓄保障計劃?

HKD
中國人壽的. 咩計劃名呀? 佢有好多隻的, 我唔係好理個名
Rainy
|
wallshar 發表於 19-1-4 14:08
5年4厘,過不失,如果銀行有極低息的credit line 提供,即係唔會被绑死5年,反而可以考慮。
...

點為之低?
銀行有offer credit line 呀, 大概3-5厘, 咁算低嗎? 我無要到呀
psyui
|
Rainy 發表於 19-1-4 14:19
HKD
中國人壽的. 咩計劃名呀? 佢有好多隻的, 我唔係好理個名
請問中國人壽的保險有咩計劃有4厘, 5年? 我睇過有關計劃,最高係薈盈五年期保險計劃,網上的例子為每年保費:2,318,400港元,支付3年, 5年後取回8,000,000港元。我用EXCEL計過IRR只有3.55%.
wallshar
|
Rainy 發表於 19-1-4 14:21
點為之低?
銀行有offer credit line 呀, 大概3-5厘, 咁算低嗎? 我無要到呀

既然係中國人壽的,咁至小都唔需要考慮佢會唔會執笠的問題。
保費融資我自己舊年做過2次,年初做的銀行offer credit line 的利率係P-3.25, 今日計大約2厘,年尾做的一次係問保險公司借的,利率係第一年2厘半,之後跟最優惠利率調整。
銀行俾你3.5厘太貴了,食之無味。