第二胎心好攰⋯

Jessica0608
|
妹妹出左世17日啦!全人奶埋身真係好辛苦,哥哥個時食奶粉輕鬆好多,出左院第三日我已經乳腺炎發燒發到39.8再加乳頭損哂,燒左四日終於退!琴日開始又燒返⋯身心都好攰,感覺自己完全忽略左大仔好想放棄又好想最後一次挨埋佢
KayiCheung
|
Jessica0608 發表於 18-12-20 16:18
妹妹出左世17日啦!全人奶埋身真係好辛苦,哥哥個時食奶粉輕鬆好多,出左院第三日我已經乳腺炎發燒發到39.8 ...

加油呀,餵人奶係好辛苦,但見到佢食住都笑就咩都抵哂
我個陣係半夜餵奶,望到個老公訓到豬咁,無人幫到我,真係喊左出黎,吾知自己做緊乜咁,但依家餵餵下都3個月喇,慢慢bb無食得咁密就舒服啲
餵完奶試下捏幾滴出黎揸下個乳頭滋潤返
Healthy123.
|
Jessica0608 發表於 18-12-20 16:18
妹妹出左世17日啦!全人奶埋身真係好辛苦,哥哥個時食奶粉輕鬆好多,出左院第三日我已經乳腺炎發燒發到39.8 ...

盡量体息, 同留意埋身既姿勢,是否正確。
另外,bb要個咀張得夠大,先可以比佢吃,否則好易損。

留意有無硬塊,乳腺是否塞左,否則妳會更痛。

奶粉可以使bb飽的,所以可以3小時餵一次,人奶比較稀的,所以bb 好快醒。

如果有陪月,你餵完休息,請她幫bb 掃風換片啦。

RubyYu07
|
KayiCheung 發表於 18-12-20 17:37
加油呀,餵人奶係好辛苦,但見到佢食住都笑就咩都抵哂
我個陣係半夜餵奶,望到個老 ...

半夜起身泵奶真係好辛苦好無助,又無人可以幫到自己
KayiCheung
|
RubyYu07 發表於 18-12-20 19:56
半夜起身泵奶真係好辛苦好無助,又無人可以幫到自己

我明呀,我直頭頭一個月好憎我老公
但其實又吾關佢事,基本上我之前坐月個陣就餵bb食奶,氹佢訓教,換片就我老公換
加油呀,照顧初生bb係辛苦啲,但值得嘅
littletutor
|

共勉之 妹妹現在快3個月,坐月時都覺得忽略左哥哥。但到出關後我陪多左哥哥,反而覺得忽略左細既。今次好珍惜呢段初生時光,一來收工喇,二來第一胎時無好好享受過初生bb既階段。我都全人奶但選擇左半泵半埋身,俾屋企人分擔下。加油呀…呢度好多同路人,一齊挨過去
RubyYu07
|
KayiCheung 發表於 18-12-20 20:40
我明呀,我直頭頭一個月好憎我老公
但其實又吾關佢事,基本上我之前坐月個陣就餵bb食奶, ...

bb出世頭一年係兩公婆最多矛盾既一年你都要加油啊
pigpiglamlam
|
我反而第2胎冇咩奶 本來想試埋身又食到損晒被迫放棄,都係餵奶粉輕鬆d
hoganbaby
|

加油喇,可以敷下熱毛巾,舒緩下,乳頭損咗係好痛,不過為咗bb忍下
我要做媽媽
|
建議你真係要留意你自己係咪塞乳腺亞,加油媽媽,挨過咗就好喇
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-12-20 22:20
bb出世頭一年係兩公婆最多矛盾既一年你都要加油啊

冇錯,我都係咁覺得,大家加油
haha748494
|
好明白你心情,自從細B出世,對大B真系忽略左好多.
Jessica0608
|
仲要經歷緊細女猛長期⋯每日嚴重唔夠訓,基本一小時醒一次起碼
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-12-21 19:12
冇錯,我都係咁覺得,大家加油

嗯嗯,一齊加油啊,JM