懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日16週3照到bb個腦有水泡,有愛德華氏症風險,但係做左T21係一切正常, 有係無人試過咁??????
好擔心,而家唯有等幾個星期後再照......

男爵府

Taboho 發表於 18-12-20 16:34
今日16週3照到bb個腦有水泡,有愛德華氏症風險,但係做左T21係一切正常, 有係無人試過咁??????
好擔心, ...

你無太擔心住先,風險唔一定係嘅,等複診睇睇點。

複式洋房

好擔心, ...

我今日16w喇,我尋日產檢,醫生都照到阿b左右腦有少少水泡,我都有做t21,報告正常,所以醫生話9成都唔會係18,佢話以佢經驗呢個情況其實都好常見,通常只係過渡性質,遲下多數會自動消㗎喇,叫我唔駛擔心!所以樓主妳都唔好太擔心住,下次再照可能就會唔見㗎喇~祝我地大家嘅bb都能夠健康順利咁成長!!

複式洋房

好擔心, ...

我B 係呀。不過大d之後水泡就沒有了。宜家34週

洋房

好擔心, ...

我bb係咁上下周數都照到水泡陰影問題,醫生建議提早仲結構檢查,我當時搵左劉子健醫生係19周做了詳細超聲波檢查,因為我都做左T21低風險,同時亦排除左基因問題,提早做完結構都可以排除埋結構性問題,而醫生亦話陰影係會隨時間慢慢減退,要keep住檢查密少少但都算好常見情況,媽媽加油

男爵府

好擔心, ...

吓,醫生無幫你睇埋其他特徵咩?我陀女個陣都照到有好細既水泡,醫生有解釋同睇清楚手腳有無愛德華氏風險,佢解釋好清楚BB有哩個病手腳會係點點點咁,咁照個陣都正常都話多數到後期會消失,寫底係報告叫醫院平時產檢再幫我照下,到後期醫院幫我照話已經無左

別墅

我20W BB都照到有水泡,醫生都係話要等自然散,但係都仲好擔心,亙勉之!!!

公爵府

好擔心, ...

未試過咁,不過一切聽醫生建議

複式洋房

Cathryn 發表於 18-12-20 20:20
我今日16w喇,我尋日產檢,醫生都照到阿b左右腦有少少水泡,我都有做t21,報告正常,所以醫生話9成都唔會 ...

咁你醫生有無話幾多week 倒會自動消散呀??

複式洋房

Taboho 發表於 18-12-21 16:05
咁你醫生有無話幾多week 倒會自動消散呀??

我醫生只係話慢慢會散,冇指明要幾耐,其實醫生都唔會比到確切時間,始終醫學上嘅嘢冇得絕對肯定嘅,不過佢就好肯定咁話以佢經驗遇過好多呢啲情況,而且通常都只係過渡性質。我照嗰日,醫生除咗阿b個腦之外,都有幫阿b仔細睇埋其他地方,腹腔、手手腳腳、心臟同肚臍位回流等⋯其餘所有嘢都發展良好,同本身計出嚟個預產期都係大咗幾日姐,全部喺標準之內~妳都做咗t21囉,其實真係可以比啲時間阿b,唔駛太擔心住!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐再睇另外一個醫生,希望系虛驚一場。

大宅

DHA勳章

好擔心, ...

我大仔20週照結構都照到有水泡 約23週消失左

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你bb肯定會好似其他JM既咁樣自然散既,加油

男爵府

今日16W2,產檢照左BB個腦有水泡仔
醫生話好常見,遲d會消失
T21報告正常,已排除18風險

醫生好detail 再照手手腳腳,BB一切正常
所以我唔太擔心

民房

好擔心, ...

我都係 琴日20週係私家做結構話BB腦有小小水泡,醫生話呢個都好常見,多數會係28週之後自動消失,不過醫學上冇百分百肯定 ,佢話如果擔心可以做NIFT 佢寫左封信比我返政府跟進。或者可以係佢度做,我諗住31號返瑪嘉烈再問一問醫生。我未做T21,不過醫生照左手手腳腳話發展得好好,唔似係。不過依然好擔心

別墅

pigpigpig89 發表於 18-12-21 09:11
我20W BB都照到有水泡,醫生都係話要等自然散,但係都仲好擔心,亙勉之!!!

24w再照個水泡已經無左啦,公立同私家醫生都話一切正常。大家唔好太擔心。

別墅

HiyakoChan 發表於 18-12-20 23:18

我bb係咁上下周數都照到水泡陰影問題,醫生建議提早仲 ...

我尋日係私家發現同樣情況,有做nifty pro. 全部low risk 我自己原本卜左劉醫生21周做結構,係咪改早d做好d?

洋房

Sharon_Sharon 發表於 19-1-18 10:43
我尋日係私家發現同樣情況,有做nifty pro. 全部low risk 我自己原本卜左劉醫生21周做結構,係咪改早d做好 ...

可以打去同姑娘講情況,睇下有無機會改早結構期呀

首頁

尾頁

跳至