清潔木紋磚

|
剛裝修完,見D裝修工人著對鞋踩到D磚好汚糟,好似好多灰塵晌表咁,用水抹完都係一樣,想徹底消毒才入住,請問木紋磚用漂白水抹會否變壞或變色一撻撻?(大陸磚)
huiwo太太
|
我個時都係,用"活奇能"就清潔得好乾淨!
|
huiwo太太 發表於 18-12-20 16:50
我個時都係,用"活奇能"就清潔得好乾淨!
上網查過,若控制得唔好,連D掃口粉都會被抹走 ,有D怕自己搞唔唔掂!
huiwo太太
|
88654321 發表於 18-12-20 17:58
上網查過,若控制得唔好,連D掃口粉都會被抹走 ,有D怕自己搞唔唔掂!

稀釋用,之後用刷刷個地,小心d留返掃口位唔好刷。無信心你可以係d 角位試下先。

如果唔係其他清潔劑都洗唔甩個層灰,拖十次都仲係到。
mike89
|
88654321 發表於 18-12-20 16:48
剛裝修完,見D裝修工人著對鞋踩到D磚好汚糟,好似好多灰塵晌表咁,用水抹完都係一樣,想徹底消毒才入住,請 ...

唔關裝修工人著鞋事
mike89
|
潔而亮過水抹兩次就得
李露眉
|
我有同樣問題
pumpumpurin
|
mike89 發表於 18-12-20 18:12
唔關裝修工人著鞋事

係囉,咁奇怪賴人都有。
|
pumpumpurin 發表於 18-12-20 18:23
係囉,咁奇怪賴人都有。
真係唔好意思,只係一心求消毒清潔方法,無心賴落他人身上,如有令人不滿請見諒
|
多謝多位意見
|
請問日後日常家居清潔有無人試過用漂水?
mike89
|
88654321 發表於 18-12-20 18:51
請問日後日常家居清潔有無人試過用漂水?

當然有。。溝希左就可以

隻隻磚唔同,你搵個角位試下先
oceandeepsea
|
用橙威寶
|
唔該各位
mocha20150323
|
哇,木紋磚都好麻煩下wor 原來
登!登!登!
|
回覆 mocha20150323 的帖子

污穢我用激樂君擦
登!登!登!
|
回覆 88654321 的帖子

剛裝修完係好多塵, 要拖多幾次地
|
登!登!登! 發表於 18-12-21 11:03
回覆 mocha20150323 的帖子

污穢我用激樂君擦
就咁加水?
薯圈
|
88654321 發表於 18-12-21 11:34
就咁加水?

激落君係好方法。 我家都係用木紋磚, 好易抹走磚紋罅d污糟。 讚
cchippp
|
我裝修完都係用漂水稀釋拖地咋
拖多幾次地就會好好多